Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

Rysiek, 10 miesięcy temu
Silnik 1.7 CDTI ECOTEC 110KM 81kW
Rok produkcji 2008
Opel Astra H Kombi 1.7 CDTI ECOTEC 110KM 81kW 2007-2013 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zero luzów, zero stukania, db trzyma się drogi, nie przechyla się, dobrze przejeżdża przez dziury, świetne wyczucie drogi na kierownicy, lekko się jeździ, czuć, że to samochód, a nie zabawka.
Silnik : Przypuszczam, że poprzedni właściciel nie dawał czasu turbinie na ostudzenie. EGR i DPF zabijają ten świetny silnik. Mechanicy nie wiedzą gdzie szukać przyczyny. Jedna naprawa pociąga za sobą kolejną, a i tak świeci się choinka na desce rozdzielczej.
Przeniesienie napędu : Jak może paść skrzynia w samochodzie? Co za deb...wymyślił tę skrzynię bez sprawdzenia czy łożyska wytrzymają? Padły te biegi, które najczęściej się używa: 1 i ten na które idzie największy moment obrotowy: 5 i 6. Może poprzedni właściciel nie wymieniał oleju w skrzyni? Ja wymieniłem 40 tys km temu, ale może już było za późno.
Układ elektryczny : Mam tak niestabilny prąd, że żarówki LED z przekaźnikiem nie dają rady i się rozłączają. Na wykresie na kompie cały układ elektryczny silnika traci prąd na 5sec co 15-25sek. Żaden elektromechanik nie chce się za to brać.
Jestem bardzo zadowolony. Zakup PLN5k, turbina, chłodnica PLN5k, skrzynia, sprzęgło - jeszcze nie wiem, ale w PLN5-10k powinno się zamknąć. Moja była żona na Węgrzech dostała taki sam samochód od nowego partnera i włożyła w niego PLN17k: naprawiała: sprzęgło, skrzynię i elektronikę w samochodzie.
Oprócz tego, że pali się choinka na desce rozdzielczej. Musiałem zablokować EGR, wyczyścić DPF, gasł na światłach albo przy zmianie biegów - to silnik jest super! Pięknie ciągnie, pali z 5,4-5,6 przy spokojnej jeździe do 100km/h latem. Zimą na krótkich odcinkach: 6,2. Gdyby nie EGR, DPF i choinka na desce - to jest świetnie! Pali się czasem: check engine service świece ładowanie
Gdyby nie to, że padły mi biegi: 1, 5, i 6 dwa dni temu w wigilię 2023 - to jest super skrzynia. To chyba skrzynia M32. Kiedy kupowałem ten samochód, poprzedni właściciel specjalnie włączył głośno radio kiedy mnie przewoził tym samochodem. Przy 290 tys już wtedy wyły 5 i 6 bieg. Samochód przejechał 40tys i skrzynia padła.
Super, trochę twardo, ale daje radę z polskimi dziurami. Badanie techn przechodzi bez problemów. Nie nie wymieniałem.
Mój egz jest super - to jedyny powód dla, którego pakuje w niego tyle kasy. ZERO RDZY!
Spoko.
Co za idiota wymyślił, żeby po środku była popielniczka i żeby nie było schowka na tel? W 2008-2010 już wchodziły smartphony - czy nie można było pod radiem, w miejscu popielniczki, albo za ręcznym, zrobić kieszeni, półki, albo schowka? Nie ma co gdzie włożyć. Tel muszę w kieszeni trzymać, albo w drzwiach, położony pod ręcznym z kablem - końcówka kabla się wygięła bo jest za mało miejsca. Na górze powinna być zamykana klapka z wnęką, pod radiem mogłaby być głęboka wnęka pod kątem, żeby nic nie powypadało. Nawiewy i klima mogły by pójść do góry. Można wywaliś popielniczkę i zrobić tam głęboki, szeroki schowek.
Spoko.
Spoko. Mam 185cm. Po wywaleniu tylnych siedzisk i złożeniu oparć można wygodnie spać.
Diesel robi swoje, łożysko oporowe na sprzęgle i dwumasa tak nap...lają, że czuję się jak w Mercedesie kaczce albo beczce z lat 80-tych. Mój ciągnik/traktor ciszej chodzi.
Zakup 5k Turbina 5k EGR, DPF i komputer - 5k sprzęgło, dwumasa, łożysko oporowe + skrzynia biegów - nie wiem, ale w PLN5-10k powinno się zamknąć Mogłoby być k lepiej!
Za 15tys przejechałem 40tys km, bez większych awarii.
Wkur... na maxa, ale zawsze wrócił do domu o swoich siłach.
Turbina, dziurawa chłodnica, egr, dpf, gaśnięcie na światłach, brak 1, 5, i 6 biegu w skrzyni. Ogólnie - ok.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDTI ECOTEC 110KM 81kW [l/100km]

5,7