Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

Silnik 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra H Kombi 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW 2004-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Super dynamiczny, jakby jeszcze kilka koni miał ;)
Karoseria : Belka srebrna z tyłu w Oplach jest zamocowana zbyt blisko lakieru, niestety rdza, już miałem malowanko na gwarancji na szczęście.
Bardzo fajny samochodzik, dynamiczny silniczek, niskie spalanie, praktycznie jeśli chodzi o właściwości jezdne to bez wad. Wiele do życzenia pozostawia wykończenie wnętrza, piszczące plastiki, brak schowków(nawet w bagażniku), brak miejsca na kubki(trudno samochód jest do jazdy). Mimo to nie zamienił bym go na inny. Mam również Toyotę Corollę 1.6 l 110 KM, Opel jest bez porównania lepszy, frajda z jazdy nieporównywalna.
Bardzo dobra dynamika jak na 100 KM. Kultura pracy, jak to diesel, traktor (ale uważam, że to miły dźwięk, jak serce) ;)
Ogólnie ok, ale przez niski drążek i podłokietnik, duże utrudnienia przy wrzucaniu.
Jak na kombi ok.
Przód lusterka extra, tył troszkę gorzej, mam Toyotę Corollę kombi w niej cofam pewniej.
Co do umiejscowienia przełączników itp. to super, niemiecka kultura wszystko od razu wiadomo. Problem z dodatkowymi schowkami, brak miejsc na: kubek, okulary, brak schowków w bagażniku, przez niskie umiejscowienie podłokietników w drzwiach, ciężko coś włożyć w schowki.
Wszystko jak u Niemca, nic do zarzucenia.
Jak na ten segment super, jak wyżej wspomniałem jeżdżę też Corollą, Opel przy niej to kolos.
Słabiutko, oczywiście na tle Toyoty, piszczą plastiki, drzwi słabo wyciszone, jak na tą klasę powinno być lepiej.
Tu widać największe plusy Astry, silniczek 1.7 po mieście spali najwyżej 6.5-7.0 litrów (zależy kto jeździ, dla mojej żony spala(5.5-6.0). Poza miastem rewelacja spala koło 5.0. Ostatnio żonę posadziłem na trasie 300 Km, to dla niej spalił....4.2!!!!! Fenomen!!! Co do przeglądów to podstawowy bodajże 500 zł z wymianą filtrów i oleju(oczywiści olej po stronie serwisu).
Wart swojej ceny, polecam.
Miłe zaskoczenie, prócz żarówki brak jak na razie jakichkolwiek usterek.
Karoseria: Belka srebrna z tyłu w Oplach jest zamocowana zbyt blisko lakieru, niestety rdza, już miałem malowanko na gwarancji na szczęście. Reszta: Mam 150 tys. km. gość w ASO powiedział, że koło dwumasowe się zaczyna odzywać, ale powiedział, że jeszcze na 3 lata wystarczy ;)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW [l/100km]

5,6