Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

Silnik 1.8 ECOTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra H Kombi 1.8 ECOTEC 140KM 103kW 2005-2013 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Naprawdę spodziewałem się o wiele twardszego samochodu. I na razie żadnych problemów z zawieszeniem.
Trzeba go kręcić do 4 tys.żeby b.dobrze szedł. Niestety przy szybkiej jeździe na trasie jest przez to trochę głośno w środku. Kultura pracy bez zarzutu.
Biegi wchodzą precyzyjnie. Wsteczny słychać nawet jak się wciśnie sprzęgło do oporu. Trochę to denerwujące. Powinien być 6-ty bieg.
Bez zarzutu. Koła 16", 205x55. Wybiera dziury dobrze.
Bardzo masywne lusterko w wersji samościemniającej trochę przeszkadza na światłach ale ogólne wrażenie dobre.
Wszystko na swoim miejscu. jest to nieprawdopodobne ale nie mam ani jednego uchwytu na napoje, a do tego kieszenie są za wąskie na większe butelki. Dlatego nie 5. W ostateczności można dokupić jakiś wieszany na wylotach powietrza. Fajne oświetlenie wnętrza i zegarów.
B.szybko nagrzewa wnętrze, klima automat chodzi bez zarzutu. Dziwne odgłosy dochodzą od silniczków napędzających przepustnice - słychać to tylko podczas postoju, ale zdziwiło mnie to, że układ reguluje coś tam wewnątrz nawet jak nie ma kluczyków w stacyjce.
Dużo miejsca z przodu i z tyłu - nic nie można zarzucić. Bagażnik wystarczający - woziłem różne rzeczy do ogrodu.
Tylko przy dłuższej jeździe >170 hałas jest uciążliwy i dochodzą gwizdy od relingów. Ale nie ma za wiele okazji do takiej jazdy.
Miasto 8.5-11 l/100km. Trasa 7-10 l/100km. Dużo zależy od stylu jazdy. Myślę, że nie osiągnąłem jeszcze maksimum możliwości. Natomiast mniej już nie spali - no chyba na trasie przy 90-110.
Dość drogi samochód w wersjach lepiej wyposażonych.
Raz zapaliła się kontrolka ESP ale po dniu sama zgasła. Kontrola nic nie wykazała.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 ECOTEC 140KM 103kW [l/100km]

8,7