Astra III kombi to bardzo ładny i świetnie wykonany samochód. Przed zakupem brałem pod uwagę Civica 1.6. (fajny samochód ale wysoka cena, drogi kredyt i ubezpieczenie), Focusa II kombi (słabo wykonany w środku, średni design ale za to bogate wyposażenie) i Octavię II (ogólnie pozytywne wrażenia gdyby nie ta cena diesla i brak dobrych silników benzynowych). Wybrałem Astrę i teraz bym zrobił tak samo. Samochód daje mnóstwo frajdy z jazdy - no i ten wygląd...
1.6 twinport - nie jest to samochód rajdowy ale silnik w zupełności wystarcza żeby sprawnie poruszac tym ciezkim autem (nadwozie kombi). Dobra elastycznośc
Świetna - biegi wchodzą precyzjnie
Rewelacyjnie trzyma się drogi - 100% kontroli. Prezycyjny układ kierowniczy.
Do przodu niezle chociaz boczne slupki troche zasłaniają. Do tyłu średnio ale za to rewelacyjne lusterka boczne i środkowe ułatwiają manewry
Bez zarzutu - nie rozumiem komentarzy dotyczących rzekomo trudnej obsługi kierunkowskazów -ja do nich przezwyczaiłem się już podczas jazdy próbnej. Wadą jest zbyt mała ilośc schowków (a właściwie brak).
Bez zarzutu - ale duża utrata mocy przy włączonej klimie
Nadwozie kombi - mnóstwo miejsca w z przodu i z tyłu - mam 190 cm wzrostu a za mną swobodnie może siedziec wysoka osoba. Ogromny bagażnik.
Przy 140 km/h można swobodnie rozmawiac.
Przy w miarę ostrej jeżdzie na trasie (140-150 km/h gwałtowne przyspieszenia) ok. 8,3 l/100km - honda civic 1,4 paliła mniej więcej tyle samo więc jest niezle.
Kupiłem go za 66 tys. PLN w wersji Njoy+ (pełna elektryka + klima). Uważam że jak na nowoczesny i dobrze wyposażony kompakt to dobra cena.
Sprzegło wymagało smarowania (skrzypiało). Do tego jakieś piski dochodzące (chyba) z kół - serwis nic nie stwierdził.
Bez zarzutu
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Twinport ECOTEC 105KM 77kW