Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra H Kombi 1.6 ECOTEC 115KM 85kW 2006-2013 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Hamulce żyleta
Silnik : Jak na swoje parametry ma potencjał, który często wykorzystuję ;)
To był bardzo dobry zakup. Po przejściach z poprzednimi autami wreszcie wsiadam i nie martwię się czy dojadę spokojnie na miejsce. Nic się nie psuje, żadnych awarii. Jesteśmy w udanym związku od roku i kochamy się coraz większą miłością ;) Przejechaliśmy ponad 15000 km w deszczu, śniegu, błocie, mrozie i upale zawsze zadowoleni i w pełnym komforcie. Jeśli dba się o to auto to odwdzięcza się całkowitą niezawodnością. Polecam z czystym sumieniem.
Silnik mimo, że nie za duży to daje radę. Pracuje cicho i równo. Jak chce się depnąć na autostradzie to 220 poleci ale serce boli jak się patrzy na spalanie :D. Żadnych awarii jak do tej pory. Jestem zadowolona.
Skrzynia ok, brakuje jej tylko jednego - 6 biegu. Poza tym nie mam zastrzeżeń.
Bardzo dobrze się prowadzi, ładnie wchodzi w zakręty.
Wygląd zgrabny, kompaktowy. Na razie zero rdzy.
Widoczność to jedna z największych zalet tego auta. Żadnych ograniczeń, wszystko jak na dłoni. Szeroka przednia szyba, tylna również. Szyby boczne duże, przejrzyste, żadnych zbędnych "upiększeń" ograniczających pole widzenia. Cofa się pewnie i bez obaw. No po prostu super.
No cóż.. jakaś wada musi być :) Milion guzików na desce a żeby włączyć klimę to trzeba grzebać w komputerze. Brak schowków, uchwytów na napoje. Toporna deska rozdzielcza. Jedno gniazdo zapalniczki to dramat w kombi.
W tej kwestii wszystko ok. Szybko jest cieplutko lub chłodno. Dodatkowa funkcja odparowywania szyb na plus. Ogrzewanie tylnej szyby super. Możliwość wszechstronnej regulacji nawiewów - można się bawić bez końca :)
Dużo miejsca, przestronnie. Z tyłu 3 osoby mieszczą się bez problemu. Pasażer i kierowca nie "pukają się" łokciami :) Regulacja foteli - przód, tył, góra, dół, skos. Bagażnik bardzo pojemny.
Dla mnie jest ok. Tylko obawiam się, że te tony plastiku kiedyś zaczną trzeszczeć ;)
Póki co moje wydatki to najczęściej tylko paliwo i myjnia :^) Obowiązkowe wymiany filtrów, oleju, płynów, wycieraczek itp .. jak w każdym samochodzie. Części nie są drogie do opla z tego co mi wiadomo :D. Większy wydatek jaki miałam to rozrząd ale nie szarpnęło mnie to szczególnie po kieszeni. Na razie wydaję na "widzimisię" czyli pokrowce, sprzęt audio, kosmetyki do dbania o moją Jolę. Spalanie też ok.
Bardzo dobry, trwały samochód dla rodziny w niewygórowanej cenie. Jak za te pieniądze uważam, że jest bardzo dobrze.
Jak dotąd żadnych usterek. Wszystko działa jak należy.
Absolutnie nic z tych rzeczy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 ECOTEC 115KM 85kW [l/100km]

7,8