Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

Silnik 1.6 ECOTEC 115KM 85kW
Rok produkcji 2009
Opel Astra H Kombi 1.6 ECOTEC 115KM 85kW 2006-2013 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Niezniszczalne.
Są lepsze auta są gorsze. Ja jestem narazie zadowolony.
Silnik zbiera się bardzo dobrze. Nie należy słuchać opinii, że 1,6 do tego kombi to za mało przy masie niewiele ponad 1,2 tony wystarczy. Przy obrotach powyżej 3500 bardzo dynamiczny nawet przy obładowaniu. Klimatyzacja zabiera sporo mocy nie da się temu zaprzeczyć ale nawet wtedy nie jest żle. 1.8 w porównaniu wypadł niewiele lepiej poza spalaniem o 2 litry wiekszym.
Ne mam zastrzeżeń. Czasami przy redukcji na jedynkę trzeba sprzęgło do dechy, bo może zazgrzytać w razie niedociśnięcia. Ale poza tym brak uwag.
Tradycyjne zawieszenie belka z tyłu z przodu MacPherson ma swoje minusy, jeśli chce się traktować to auto jak wyścigówkę, jednak jego trwałość jest zadziwiająca. Mówię to z doświadczenia, gdyż mam takie auto także służbowe o przebiegu 140 tys.
Słupki przednie mogą przeszkadzać przy skręcaniu na tzw. zielonej strzałce ale tylko na początku. widocznoć przy cofaniu innych manewrach bez zarzutu.
Mankament to brak schowków to może denerwować jak ktoś jeżdził autem z wyższej półki. Poza tym mi nic nie przeszkadza. Wkurzające kierunki, ja już się przyzwyczaiłem i nawet odnajduję ich plusy ale nie każdy może.
Tu jest naprawdę dobrze ogrzewanie łapie zadziwiająco szybko. Przy totalnie zaparowanych szybach klimatyzacja w dosłownie 5 sekund oczyszcza wszystko, nawet w najwieksze ulewy brak najmniejszego zaparowania.
Mam prawie 190cm i pozycja za kierownicą jest komfortowa a na dodatek za mną pasażer nie narzeka. Ogromny bagażnik nawet jak nakombi 530 litrów mowi samo za siebie. Koledzy w V40, spacestarach a nawet coroli verso czują zażenowanie bo myśleli ze nie jest u nich żle.
Benzyna po jeżdzie dieslami wydaje się bardzo cicha. Mogę tylko porównać z focusem mk2 1,6 kombi bo brałem go pod uwagę przy zakupie auta, astra jest cichsza.
Nie jest żle, ale ostrzegam kolegów myślących ze to oszczędne auto. 10 litrów na mieście to norma focus mk2 1,6 dla porónania 11 litrów. Nie pozwólcie sobie wmówić dilerom ze da sie nim przejechać w meście spalając 7 litrów to bajki takie spalanie uzyskacie tylko na trasie. A ceny serwisowania w oplu bezwzględnie tańsze niż w innych markach.
Co tu komentować ceny aut w polce w stosunku do zarabianych pieniędzy ogromne. Masakrują konto niszczą radość zakupu.
Narazie dokonale, i iejmy nadzieję ze tak zostanie, w końcu mam dopiero 33tys.
Nie stwierdziłem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 ECOTEC 115KM 85kW [l/100km]