Ocena kierowcy - Opel Astra H Hatchback 5d

Dasiek, 12 lat temu
Silnik 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra H Hatchback 5d 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW 2004-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Oczywiście jestem zaskoczony spalaniem,myślałem że będzie oscylować między 6-8 litrów a tymczasem jest 4-6 :) nigdy wcześniej nie miałem diesla i stad może to wynikało.
To mój pierwszy diesel,więc musiałem przywyknąć do innego silnika po 4 latach jazdy 1.4 16v 90 w astrze f 98r.Silnik ma spory moment,spod świateł start jest szybki.Podczas jazdy po mieście silnik daje radę,trasa to sama przyjemność,gdy już przekroczy 100 na liczniku szybko wpada 120-150,elastyczność jest dobra,żadnej redukcji przy wyprzedzaniu,przez rok jazdy tym autem nie musiałem tego robić.Silnik dobrze wkręca się na obroty,zmiana biegu przy 1800 2000tyś obrotów i spalanie wychodzi bardzo znikome,ja najniższe z trasy 600km uzyskałem 4,2 przy w miarę dynamicznej jeżdzie.Po mieście wychodzi góra 6 litrów.Ja od zimy gdy skasowałem średnie spalanie pokazało się 7,2 teraz zeszło na 5,6 :)
Biegi wchodzą gładko,bez żadnego problemu,nie ma mowy żeby wbić nie ten bieg co trzeba,wsteczny wchodzi głaciutko,lewarek jest krótki,dobrze leży w dłoni.
Precyzyjny,jedzie pewnie,dobrze trzyma się zakrętów,opony 16 cali 205/55 Continental,auto ma sztywną budę,zawieszenie dobrze wybiera nierówności,ani nie za twarde ani za miękkie,komfort jazdy dzięki prostej konstrukcji jest bardzo dobry.
Do tyłu widoczność jest dobra,w bocznych też dobrze widać.Jedyne co mi przeszkadza podczas jazdy to lusterko wsteczne które żadko ale jednak zasłania mi widok z prawej strony gdy stoję na skrzyżowaniu i wypatruję pieszego,może to dziwne ale mnie to irytuje nieraz,poza tym super widoczność.
Niektórzy narzekają na kierunkowskaz,faktycznie na początku ja również miałem z nim problemy ale do wszystkiego można przywyknąć.Gdy naciśnie się lekko manetkę miga 3 razy,wygoda przy wyprzedzaniu w trasie.Poza tym jak dla mnie jest wszystko ok,radio i komputer pokładowy obsługuję z kierownicy,więć podczas jazdy nie odrywam za często rąk od kierownicy.Tylko pokrętła od klimy mogłyby być nieco wyżej.
Ogrzewanie działa wzorowo,szybko się nagrzewa,gdy szyby są zaparowane,para szybko schodzi z szyb,klima też jest przyzwoita.
Ja mam 182cm wzrostu i fotel kierowcy nie jest odsunięty do końca,nawet do połowy go nie odsuwałem i spokojnie mogłem ustawić wygodną dla siebie pozycję za kierownicą.Nóg nie mam wyprostowanych,są lekko ugięte w kolanach,głową nie dotykam do podsufitki.Miejsca jest dużo jak na tą wersję nadwozia.
Wyciszenie jest ok,przy 100km/h jest tak samo cicho jak przy 140.Podczas spokojnej jazdy dżwięk silnika jest jest mało uciążliwy.
Zużycie paliwa jest na poziomie 5-6 litrów,na 1 baku najwięcej udało mi się zrobić 1200km,więc chyba całkiem przyzwoicie.Miasto wiadomo 6 spali,ceny przeglądów do przeżycia,jak do tej pory większych awarii nie było.Jedyne co nawaliło to rozrusznik 550 zł.
Kupiony używany za 22,5tyś zł rok temu,jak za te pieniądze jakość wtedy 6 letniego auta była dobra i jest ok do tej pory.
Przez 16 miesięcy wymienione rzeczy:rozrusznik,świece,wszystkie filtry i olej 2 razy,płyn hamulcowy
brak poważnych awarii,jedynie rozrusznik.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW [l/100km]

5,4