: Silnik bardzo fajnie radzi sobie z tym autem a przy tym jest oszczędny.
Układ elektryczny
Wystawie dobrą. Autem naprawde jeżdże dużo od kiedy je nabyłem i poważniejszych problemów nie miałem.Chociaż niektóre drobiazgi są irytujące.Poprzednio też miałem astre i musze przyznać,że była mniej uciążliwa.Powiem szczerze,że nie wiem czy po raz kolejny kupie opla bo to auto powoduje u mnie troche mieszane uczucia do tej marki.
Bardzo fajny elastyczny silnik w zupełności wystarczający dla tych którzy szukają kompromisu pomiędzy spalaniem a osiągami.
Skrzynie oceniam wysoko według mnie biegi wchodzą precyzyjnie a przełączanie nie sprawia większych trudności.
Auto fajne w prowadzeniu nawet przy dynamicznej jeździe.
Dobra mi przynajmniej nie sprawia kłopotów.
Dobra chociaż rozbudowany układ sterowania klimatyzacją i nawiewem powietrza w niektórych modelach(w moim taki występuje)nie wszystkim może przypaść do gustu).Jak i obsługa komputera czy chociaż by słynne z tych modeli przełączniki kierunkowskazów.Wszystko jest jednak kwestią przyzwyczajenia.
Bez zastrzeżeń tak jak być powinno.
Dobrze chodź pasażerowie z tyłu nie są rozpieszczani mogło by być lepiej.
Silnik daje o sobie znać szczególnie gdy jest zimny ale kiedy już ma odpowiednią temperature pracy w kabinie jest bez zastrzeżeń.
Jeśli chodzi o paliwo to jest więcej niż dobrze.Ceny przeglądów i napraw.To co moge robie poza autoryzowanym serwisem ale niestety jak to w takich autach bywa czasami lepiej zapłacić więcej i jechać do serwisu szczególnie jeśli chodzi o elektronike czy poważniejsze usterki.Koszty jak na razie mnie nie zrujnowały chociaż drobne usterki też kosztują.
Cóż ja nabyłem auto używane ale powiem szczerze model który posiadam to o ile się nie myle w salonie wydatek przynajmniej 70 tyś nie wiem czy auto tej klasy jest tyle warte?Bo tyle trzeba wydać by mnieć pełne wyposażenie ja mam 4Xel szyby,el lusterka,lusterko wsteczne ściemniające się w nocy,abs, esp,klima rozbudowana,welur,imitacja drewna.Ale na pewno nie kupił bym tego auta jako nowego.
No i niestety było by dobrze ale usterki:nieopuszczająca się elektryczna szyba drzwi tylnych,rozłączające się głośniki radia i zepsuty zamek pokrywy bagażnika psują wrażenia.Na dodatek ledwie wróciłem z serwisu a teraz brzęczy mi coś w silniku.Modle się żeby to nie było nic poważnego i nie zmieniło to mojej oceny o tym silniku.No i to co mnie nie miło zaskoczyło odchodząca z progów farba.
Poważnych usterek jak na razie brak chociaż te drobne i tak potrafią być dokuczliwe.Jak choćby zamek bagażnika(u mnie zestrojony tak że gdy otwarty pali się cały czas oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW