Ocena kierowcy - Opel Astra H Hatchback 5d

loganov@interia.pl, 16 lat temu
Silnik 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2006
Opel Astra H Hatchback 5d 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW 2004-2007 - Oceń swoje auto
Samochód godny polecenia. Nowoczesny design, ergonomiczny, wykonany z dobrych i dobrze spasowanych materiałów. Bagażnik w sam raz by pomieścić spore zakupy i wózek dla bobasa.
Po uruchomieniu, zwłaszcza rano, przez pierwsze kilka kilometrów głośno pracuje. Słychać stukanie przy około 2000 obr/min. Później staje się cichy. Elastyczny silnik, dobrze przyśpiesza.
Krótkie skoki lewarka. Czasami dwójka wchodzi z większym oporem. Ale w sumie jest okej.
W marcu (zaraz po zakupie 2 letniego auta) jeździłem na letnich zużytych oponach, po opadach śniegu ESP kilkukrotnie uchronił mnie przed poślizgiem i wjechaniem do rowu. Po zmianie opon na klasę premium prowadzi się jak po szynach.
Do przodu bardzo dobrze. Brakuje mi wprawy przy cofaniu. Pewnie za niedługo przyzwyczaję się.
Wszystko na swoim miejscu. Regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach oraz regulacja wysokości i kąta nachylenia fotela kierowcy pozwalają znaleźć optymalną pozycję. Twarde fotele świetnie trzymają w zakrętach i nie męczą nawet na b.długich dystansach. Dźwignie kierunkowskazów i wycieraczek wymagają przyzwyczajenia. Potem jest już doskonale. Pedał sprzęgła mógłby nieco lżej chodzić. Za mało schowków.
Wentylacja na 2 stopniu nieco za głośno świszcze.
Z zewnątrz wydaje się mały. W środku przestronny i pozwala wygodnie podróżować.
Polecam zakup dobrych opon. Po wymianie na nowe w środku nastała cisza. Po rozgrzaniu z silnika dobiega tylko cichy i całkiem miły dla ucha pomruk.
Prawie nic nie pali ;-) 5,6 - 5,8 / 100km nawet przy ostrej jeździe. Wymiana rozrządu w serwisie opla -1200 zł.
W podobnej cenie oferowano mi octavię I, Postawiłem na Astrę i przekonałem się, że wybór był trafny!
Jeżdżę nim dopiero 3 miesiące. Na razie bez najmiejszej awarii.
Jeżdżę nim dopiero 3 miesiące. Na razie bez najmiejszej awarii.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW [l/100km]

5,6