Ocena kierowcy - Opel Astra H Hatchback 5d

Silnik 1.8 ECOTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Opel Astra H Hatchback 5d 1.8 ECOTEC 140KM 103kW 2005-2013 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Ogólnie rzecz biorąc, samochód nijaki. Z silnikiem 1.8 140KM dość dynamiczny, dobrze się prowadzi i mimo dobrych paru lat sylwetka się nie starzeje, jest po prostu ładny. Cała reszta to raczej niedopracowanie lub jak kto woli oszczędność...w skrócie, nie kupił bym po raz drugi za nic w świecie. Reszta poniżej...
Dość dynamiczny, auto przyśpiesza dobrze i w każdym zakresie obrotów. Motor niestety jest głośny i wymaga od użytkownika odpowiedniej dbałości (brak samoregulacji luzów zaworowych). Bardzo dobrze współpracuje z instalacja LPG, ale spala dużo, szczególnie w mieście. Mimo wszystko, jedna z bardziej udanych części samochodu.
Skrzynia kompletnie nie dopasowana do silnika 1.8. Przełożenia krótkie i tylko pięć biegów przez co większa prędkość na autostradzie powoduje pękanie bębenków i bardzo duże spalanie. Kultura pracy dość średnia, u mnie czasem lubi haczyć ale nie zawsze.
Fajnie trzyma na zakrętach, nie przechyla się zbytnio. Zawieszenie zestrojone dość twardo co mi akurat odpowiada ale wpływa znacząco na kondycję elementów wnętrza. Brak jakichkolwiek usterek.
Największa zaleta, mimo swojego wieku przyciąga wzrok. Spasowanie elementów też ok. Nic nie rdzewieje mimo 10 lat.
W normie, niczym się nie wyróżnia i nie odstaje od konkurencji. Jedyne do czego bym się przyczepił to dość szerokie słupki przednie.
Co ? Nie wiem kto projektował wnętrze tego samochodu ale chyba dostał prace po znajomości. Brak uchwytów na picie, schowków i skrytek. Siedzenia moim zdaniem nie wygodne a fotel kierowcy lubi zaskrzypieć. Jakość plastików i ich spasowanie woła o pomstę do nieba...przez to nazywam go "skrzypłocz" Auto jest całkowicie nie praktyczne.
Chłodzi i grzeje przeciętnie. Długo się nagrzewa a klima tez potrzebuje sporo czasu aby schłodzić samochód. Ponad to ciągłe dźwięki z pod deski rozdzielczej gdzie coś się przesuwa i mieli. Dziwna sprawa
Typowy kompakt. Miejsca nie dużo ale czego spodziewać się po tej klasy aucie.
Kolejna wtopa...w środku jest po prostu bardzo głośno. W szczególności przegroda i komora silnika są słabo wyciszone.
Spodziewałem się trochę tańszych części. Nie wiem czy mnie się trafił tak mało udany egzemplarz ale właściwie co 2-3 miesiące coś jest do roboty. Spalanie też spore ale z tego opel nigdy nie słynął. Trasa 80-90 km/h - 7l, 100-110 km/h - 8,5l większe prędkości oraz miasto to szkoda nawet pisać.
Kupiłem auto 8 letnie w wersji COSMO czyli wypasionej. Navi, czujniki itd...ale szczerze nie było warto. Wolał bym kupić starsze audi czy bmw a jakość mimo różnicy wieku była by zdecydowanie lepsza.
Skrzypiący nawiew, skaczący obraz na ekranie, szarpiąca skrzynia, awaria elektryki szyby tylnej, zużyty przełącznik w kierownicy...
Wyciek z z chłodniczki oleju, awaria klimatyzacji.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 ECOTEC 140KM 103kW [l/100km]

7,7