Ocena kierowcy - Opel Astra H Hatchback 5d

Hendrix89, 16 lat temu
Silnik 1.6 ECOTEC 115KM 85kW
Rok produkcji 2008
Opel Astra H Hatchback 5d 1.6 ECOTEC 115KM 85kW 2006-2013 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : W zasadzie wiele rzeczy, ale same hamulce, mnie zszokowały, po tym, jak tarcze i klocki się dotarły.
Świetne autko. Polecam
Silnik bardzo fajny, fajne brzmienie, wchodzi na obroty dosyć dobrze... Wcześniej jeżdżąc benynkami 1.2 i Lanosowskim 1.6, mając okazję później zrobić sporo kilometrów 2.0 TDI, bałem się tego silnika. Niepotrzebnie. Jak dostaje obrotów, prawdziwa rakietka. Na trasie mieszając dobrze biegami biorę dużo mocniejsze auta
Świetnie się biegi wrzuca, perfekcyjnie zestopniowane, wcześniej myślałem, że w VW biegi wchodzą najlepiej, jednak dziś twierdzę, że w Astrze, biegi wchodzą bardziej sportowo. Jedyny minus to tylko 5 biegów, chociaż nie wiem, czy 6 biegów przy 116 koniach w benzynie, by zdało egzamin :P
Krótko. Prosto i sportowo, kierownica gruba i niewielka. Auto ma duszę sportowca :P
Wielu narzeka na widoczność do tyłu. Mnie wystarczyło ok 200 km, by wyczuć rozmiary, chociaż fakt, że sporo jeździłem większym autem, może stąd taka wielka asymilacja :P
Widać, wiek projektu deski, ale dalej jest świetnie. Szkoda, tylko, że wyłączanie klimy (elektroniczna) jest dosyć pokręcone. Ale 99% kierowców (w tym ja) i tak elektronicznej klimy nie wyłącza, bo sama się odłącza przy wyprzedzaniu, także jest ok.
Świetnie. Lepiej niż w Climatronicu w VW Passacie i Audi A4
Jestem człowiekiem przy tuszy, dosyć wysokim. Na nadmiar miejsca nie narzekam, ale jest przyzwoicie. Z tyłu jest niewiele miejsca, ale jest dobrze zaprojektowany, także i wysokie osoby nie narzekają, na jego brak.
Bardzo głośno na tle rywali. Mało wyciszeń i głośny wydech na wysokich obrotach robi swoje. Ale da się przywyknąć, a nawet to polubić
Nie jest źle. Pali więcej niż obiecane, ale ja ruszam dynamicznie i bujam obroty nieraz i pod odcięcie. Spalanie 7,6 było na dystansie od Sanoka do Sosnowca, ok. 1,5 h w korku i wolna jazda połączona z redukcją nieraz o 2 biegi do wyprzedzenia kilku samochodów. Dynamiczna jazda na szybkich trasach połączona z korkami miejskimi, itp jest jednak okupiona spalaniem na poziomie 12 litrów.
Dostałem bardzo wysokie rabaty i trochę dodatków(auto 3 miesiące czekało na kupca, sezon wakacyjny :D poza tym miało porysowany od transportu dach)
A co ja powiem?? Auto prawie nowe :D Ale ani kolega, który też ma Astrę, ani znajomi (2 osoby) nie narzekają na swoje auta.
j.w.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 ECOTEC 115KM 85kW [l/100km]