Ocena kierowcy - Opel Astra H Hatchback 5d

Peterhead, 10 lat temu
Silnik 1.4 TWINPORT ecoFLEX 90KM 66kW
Rok produkcji 2010
Opel Astra H Hatchback 5d 1.4 TWINPORT ecoFLEX 90KM 66kW 2004-2013 - Oceń swoje auto
Inne : Bezproblemowość. Niezawodność. Siadasz, jeździsz i tylko sprawdzasz olej, czasem wymienisz żarówkę. I tyle. Reszta hula i nic się nie knoci.
Samochód jest przyzwoitym bardzo kompaktem. Świetnie sprawdza się w jeździe miejskie, może nieco gorzej na autostradzie przy dużych prędkościach. Nie jest to może diabeł na szosie, ale za to ma bardzo ekonomiczne spalanie. Polecam
Silnik umiarkowanie dynamiczny. Ekonomiczna jednostka, ale należey wiedzieć, ze przy dużych obciążeniach (Np. jazda z prędkością powyżej 140km/h przez dłuższy dystans) połyka znaczne ilości oleju. Nawet nowy.
Skrzynia biegów bez zastrzeżeń. Nie mam uwag negatywnych. Wszystko hula jak należy. Cztery lata bez żadnych odczuwalnych zmian.
Ten samochód prowadzi się świetnie. Oczywiście nie jest to limuzyna, ale naprawdę czuje się nim drogę. Pozytywne wrażenie.
Widoczność jest świetna. Lusterka przyzwoite. Nawet wycieraczki się chowają, co kiedyś było cechą limuzyn.
Ergonomia... Dobrze oceniam, ale bez zachwytu. Nie ma miejsca na telefon. Miejsce na picie pod łokciem. Schowek jeden obok pasażera. Mogłoby być lepiej
Wentylacja i klimatyzacja na przyzwoitym poziomie. Przynajmniej z przodu. Ogrzewanie bardzo dobre.
Przestrzeń dla kierowcy wystarczająca. Przy dużych gabarytach osób siedzących w przodzie, ci w tyle mogą mieć nieco gorzej.
Wyciszenie jest dobre, ale przy prędkości do 110km/h. Potem jest coraz gorzej. I tutaj chciałoby się czegoś więcej. Jednak to samochód osobowy, rodzinny. No i Opel.
Koszty utrzymania - paliwo - spalanie bardzo przyzwoite. Olej - dolewki przy dłuższej jeździe na wysokich obrotach. I tyle. Po 4 latach jazdy żadnych innych wydatków nie zanotowałem.
Samochód kupiłem bardzo korzystnie. Był to okres "wchodzenia" na rynek nowej Astry i mój model sprzedawany był jako wersja classic. Jestem zadowolony z zakupu.
Usterek nie stwierdzono. (po 4 latach użytkowania). Dolewanie oleju, o czym pisałem wczeniej nie można zaliczyć do usterek - jest zgodne i informacją w instrukcji.
Brak usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TWINPORT ecoFLEX 90KM 66kW [l/100km]