choć to tylko kompakt z tej niskiej półki to zachwycają mnie jego niezawodność, walory uzytkowe i niewielkie koszty eksploatacji
kultura pracy silnika na b. wysokim poziomie, równa praca na wolnych obrotach,żadnych wibracji , drgań , praca silnika nie przenosi się na elementy w kabinie, duża elastyczność ( 136 Nm przy 2600 obr/min ) rzadko sięgam w mieście do lewarka zmiany biegów, stan oleju w silniku od wymiany do wymiany według wskazań na bagnecie bez zmian.
Reasumując - silnik charakteryzuje się wysoką kulturą pracy, jest ekonomiczny i elastyczny
mogłoby być lepiej - lekki opór pod koniec prowadzenia lewarka (najbardziej odczuwalne przy drugim biegu )
jak na kompakt jest dobrze, autko nieźle "wybiera" zakręty. Generalnie choć zawieszenie zestrojone jest sztywno to na typowych polskich wybojach w asfalcie, w autku jest w miarę komfortowo
boczne słupki ograniczają widoczność co zmusza kierowcę do "wychylania " się na zakretach, do tyłu i na boki nie mam uwag
typowo po niemiecku, bez zbędnej finezji ale wszystko tam gdzie powinno być, sterowanie przełącznikami intuicyjnie za wyjątkiem halogenów i świateł przeciwmgielnych ( usytuowanie w nietypowym miejscu )
podczas deszczu mocno parują szyby - głównie przednia - problem usuwa jedynie włączenie klimatyzacji, co do ogrzewania nie mam uwag
z przodu bez uwag, z tyłu w zasadzie tez pod warunkiem, że z przodu nie siedzą wysokie osoby
nie jest najlepiej, silnik dośc głośny, przy prędkości powyżej 100 km/h jest juz niesympatycznie, jedynie na wolnych obrotach silniczek ciuchutko "syczy" - czasem musze zerknąc na obrotomierz czy nie "zgasł"
Co najmniej przyzwoicie. Miasto 8 litrów benzyny 95, na trasie 6-7 l pod warunkiem spokojnej jazdy,
to co przeczytacie poniżej tzn. min i max. spalanie to zaznaczyłem co mi przyszło do głowy bo w mojej ocenie to jakaś bzdura - kto robi takie pomiary ??????!!!! praktyczne zuzycie opisałem jak wyżej :)
bogate wyposażenie seryjne, obecna jakość produktów Opla ( czytaj niezawodność ) niewygórowana cena -cóż tu więcej pisać - praktyczne autko za przystępną cenę
drobiazgi - przeciekający uszczelniacz tłoczka cilinderka zacisku hamulcowego tylnego - jeżdze nadal z takim bo autko jest sprowadzone z Nemiec i ma inny układ hamulcowy niz instalowany w Polsce a co za tym idzie w kraju nie ma na rynku zestawu naprawczego do mojego auta, czekam w tej chwili na odpowiedź serwisu, który poszukuje takiego zestawu o podanych parametrach - aktualnie dolewam płyn hamulcowy i jeżdżę :)
żadnych
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 8V 85KM 63kW