Bardzo dobry samochód klasy kompakt-
napewno ładniejszy od "idealnego Golfa" i nie gorszy.
Jeśli nie jesteś urodzonym rajdowcem, to ten silnik (1,6 8V ) wzupełności wystarczy. Jest dużo cichszy od szesnastek i bardzo elastyczny. Gaz założyłem zaraz po zakupie, oprócz czasami zapalającego się chpa(praca awaryja silnika), jest ok. utrata mocy na gazie nieodczuwalna.
Skrzynia pracuje cicho, biegi wchodzą pewnie, precyzyjnie i lekko. Przelożenia ok.
Jest trochę twarda jak każdy niemiec, ale za to bardzo dobrze się prowadzi. Wspomaganie jest wystarczające, nie ma wrarzenia że auto nie jedzie po drodze. Przeglą robiłem miesiądz temu, ok- amortyzatory, zawieszenie .
Po 80tys wymienialem końcówkę drążka kerowniczego prawą.
W aucie siedzi się dośc nisko. Z uwagi na duży kawał blachy za tylnymi drzwiami widocznośc po skosie do tyłu jest trochę ograniczona. Dlatego 4.
W Astrze II deska nie jest zbyt wyszukana, ale jest uporządkowana i czytelna. Wszystkie przełączniki są pod ręką. Wpadką Opla jest brak wyłącznika światla wewnętrznego w kabinie. Przy otwartych drzwiach nie można go zgasic.
To jest pięta achlesowa mojego auta.
Wyjaśniam: Od temp. +2st. silnik wykazuje obiawy niedogrzania, radzę sobie z problemem przyslaniając chlodnicę ale to nie jest rozwiązanie XXIw. Przy niższej temp. silnika automatycznie spada wydajnośc ogrzewania i wentylacji. Wymieniałem termostat, nic to nie dało. Zasłyszałe opini iż te silniki tak mają.
W aucie siedzi się dośc nisko.
Przód: siedzenia bardzo wygodne, trzynanie boczne trochę słabe.przestrzeń wystarczająca.
Tył: Trochę mało przestrzeni na nogi, utrudniane wysiadanie szczególnie dla ludzi starszych.
Bez komentarza - ok.
Zużycie paliwa (gaz) jest na akceptowalnym poziomie. Zamienniki części też. Wielkim minusem jest cenienie się serwisów Opla- np: podłączenie do komputera 74 zł. Omijajcie serwisy a będzie ok.
Jak kupywalem go na początku 2003 roku ( 2latka) byl drogi.
Teraz patrząc na oferty używanych jak i nowego modelu z Gliwic uważam że wart jest swojej ceny.
DZIĘKUJĘ Z POZDROWIENIAMI
crys7
Wymieniłem linkę hamulca ręcznego-nie odbijala do końca. Jak na 4 lata jest ok.
Nawalil mi zawór EGR (recyrkulacji spali), objawy: auto zapalało po nastu razach zamiast za pierwszym. W serwisie Opla kosztowalo to 800 zl.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 8V 85KM 63kW