Ocena kierowcy - Opel Astra G Sedan

łysiutki:P, 15 lat temu
Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Sedan 1.4 16V 90KM 66kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Elasyczny, niski apetyt na paliwo.
Auto bez poważniejszych błędów, z doskonałą ergonomią, dobrym silnikiem, skrzynia też niczego sobie. Warto zainwestować trochę więcej w auto, aby mieć te parę bajerów( elektryczne szyby, el. lusterka, centralny zamek i alarm i takie inne.)
Mimo niewielkiej pojemności całkiem dobry silniczek, przynajmniej w porównaniu do Matiza: niebo a ziemia:D Chociaż do 3 tys. obrotów jest ospały ale później jest znacznie lepiej. \"Ciągnie\" od 40 km/h już od 5 biegu więc jest dobrze. Na normalnej drodze nie trzeba często sięgać do lewarka zmiany biegów, na trasie jednak jeśli chce się dotrzymać kroku innym to już lepiej nawet nie odrywać rąk od lewarczka:P Kocham jego dźwięk od około 120 km/h(nie jechałem jeszcze moją Asią ponad 150) Choć mogło być troszkę ciszej.
Jak dla mnie rewelka: nie haczy, nie \"chrupie\", choć czasem chrupnie jak wrzucam wsteczny, ale to z mojej winy:P Ekonomiczne przełożenia ( można jechać spokojnie 60 km/h na \"piątce\" i nie będzie tracić sił. No może 1 ma trochę zbyt krótkie przełożenie, ale w mieście to i tak nie wykorzystuje się pełnych możliwości.
Miodzio!!! Elegancko trzyma się drogi, grzecznie reaguje na polecenia. Wspomaganie kierownicy nie pomaga zanadto podczas jazdy, przy większych prędkościach nie \"pływa\" po całej jezdni. Miło się prowadzi. a co się będę rozpisywał: jest git :P
Standard do przodu i na boki. Przednie słupki oczywiście przeszkadzają, ale to mankament większości aut. Lusterka wręcz świetne, Jeszcze lewe mam z powiększonym obrazem: wszystko ładnie widać. Ale nie na darmo dałem dobry- cofanie. Jak to sedan: nigdy nie wiesz kiedy się skończy:P Ale zainwestuje w czujniki cofania i będzie dużo lepiej.
Na niemieckim poziomie, co tu dużo gadać. Wszystko na swoim miejscu, nie trzeba odrywać wzroku od drogi żeby coś przełączyć/włączyć/wyłączyć. Choć mało schowków ale za to duże.
Ogólnie to szybko się nagrzewa. W zimę szybko robi się ciepło, w lato chłód straszny:P Jak komuś jeszcze gorąco to może sobie okna otworzyć:P Mi pasi.
Jakom że jestem przeciętnego wzrostu (180cm) to miejsca mam aż nadto. Jak raz odstawiłem jak najdalej fotel to musiałbym mieś szczudła żeby dostac do pedałów:P Z tyłu nie siedzę to mnie to mniej obchodzi:P Przy wrzucaniu piątego biegu nie dotyka się nogi pasażera siedzącego obok. W sumie to mały domek;D
Dla mnie cichutko, do tych 150km/h można spokojnie rozmawiać nie podnosząc głosu zbytnio. Może to nie jest cisza jak w Phantomie ale jeśli już słychać silnik to bardzo przyjemny, niski dźwięk.
Z racji elastyczności silniczka i mądrze przemyślanych przełożeń skrzyni biegów można uzyskać naprawdę niskie spalania. Mi pali około 7 litrów na stówe ale mój tata zszedł nią do pułapu 5 litrów!!! Wystarczy nie przekraczać 3 tys. obrotów i stacje można oglądać raz na miesiąc.
Oceniam jako auto używane. Dla mnie bomba za około 13 tys. złociszy mamy samochód w miarę komfortowy, z niskim spalaniem i niską usterkowością (odpukać)
Jak na razie podczas dotychczasowej eksploatacji nie mam zastrzeżeń. Choć lepiej jakbym napisał tą ocenę za 2-3 lata, Asię ma dopiero od końca sierpnia br.
Nic złego się nie dzieje. Nigdy nie odmówiła jazdy z powodu jakiejś awarii. Ale jak napisałem wyżej, za wcześnie na jakiekolwiek oceny.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

6,4