Ocena kierowcy - Opel Astra G Sedan

lukag@op.pl, 17 lat temu
Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Sedan 1.4 16V 90KM 66kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Polecam osobom niewymagającym od samochodu Bóg wie czego. Nie są to samochody idealne, ale wdzięczne i dość dobre.
Silnik stosunkowo dynamiczny, na elastyczność też nie można narzekać. Jego prawdziwa moc daje się jednak odczuć dopiero po przekroczeniu 3 tys obrotów, a wtedy już zaczyna więcej żłopać :)
Nie mam kłopotów z niewchodzącymi biegami, a słyszałem takie właśnie opinie o tym samochodzie. Jednak biegi nie wchodzą zbyt łatwo... Do tego trzeba po prostu przywyknąć. Jednak jak na tą klasę samochodu jest to spory minus. Pozatym nie mam zastrzeżeń do długości biegów itd.
Dotąd jeżdżiłem astrą pierwszej generacji i jeśli chodzi o układ jezdny jestem zachwycony. Duże koła, stosunkowo szerokie opony i szeroko rozstawione auto dają miłe wrażenia z jazdy. Samochód trzyma się drogi jak przyklejony i wogóle nim nie buja. Dla przykładu poprzednia astra kołysała jak na łodzi.
Szerokie słupki przednie i mała tylna szyba to elementy do których trzeba przywyknąć. Czasami trzeba się trochę powyginać, żeby zobaczyć co zasłaniają słupki. Podwyższają jednak one poziom bezpieczeństwa, coś za coś :)
Wszystko pod ręką, bez zastrzeżeń.
Parują szyby, a sama wentylacja jest słaba. Nawet na największej prędkości nawiewu jest on dużo słabszy, niż w starej fieście mojej dziewczyny na średnich prędkościach...
Jak na samochód tych gabarytów jest bardzo dużo miejsca. Jestem osobą, która "leży" za kierownicą i zawsze osoba jadąca na fotelu pasażera za mną miała kłopot z miejscem na nogi. W astrze tego problemu nie ma.
Cicho i przyjemnie.
Nie wiem jak z benzyną, ale na zużycie gazu nie narzekam, choć spodziewałem się troszkę mniejszego.
Ople nigdy nie ceniły się wysoko, nigdy też nie były tak dobre jak vw, audi itd. Sądzę, że za takie pieniądze to dobry zakup.
Drobiazgi to rzeczy, które w oplach lubią wyskakiwać. Jednak zawsze są to drobne usterki, które nie nadwyrężają portfela. Dość szybko niszczą się elementy wnętrza. Szybko wyciera się kieronica, elementy tapicerki, itd.
Nigdy nie miałem poważnych problemów z samochodem, nigdy nie psuło się nic poważnego.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

9,5