Ocena kierowcy - Opel Astra G Kombi

Zbyszek, 12 lat temu
Silnik 2.0 DTI 101KM 74kW
Rok produkcji 2003
Opel Astra G Kombi 2.0 DTI 101KM 74kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Tani w zakupie i w utrzymaniu samochód.
101km nie pozwala na wyścigi 1/4mili ale nie mocy jej też na odzień nie brakuje. Nie mam zastrzeżeń co do kultury pracy silnika, wszystko ok
W moim przypadku automatyczna skrzynia biegów, która sprawuje sie świetnie, biegi przełącza prawidłowo, niski koszt utrzymania. Posiada tryb sport, także nie ma sie co czego przyczepić. Oby tak dalej !
Dobrze trzyma sie drogi przy prędkościach dla których to auto jest stworzone, nikt nie jeździ 200km/h Oplem astrą. Polskie drogi wiadomo jakie są to też czasami trzeba coś wymienić ale to w każdym innym samochodzie jest podobnie,W tej kategorii daje 4 bo wszystko jest tak jak ma być
Nic nie zasłania drogi, duże szyby, nie mam zastrzeżeń
Tutaj trochę brakuje, przydało by sie więcej regulacji fotele kierowcy oraz kolumny kierowniczej,
W lato zimno w zimę zimno :) Klima sprawuje sie ok ale z ogrzewaniem mam ciągle problemy, w zimne muszę zastawiać chłodnice żeby nie zamarznąć w samochodzie, jak już się nagrzeje porządniej silnik to jest ok
Z przodu sporo miejsca, z tyłu spokojnie dwie dorosłe osoby sie mieszczą, ale w 5 chłopa to bym nie chciał Oplem podróżować.
Słychać pomruk silnika na wolnych obrotach, przy wyższych prędkościach też nie jest zbyt cicho.
Przy dzisiejszych cenach paliwa najważniejszy aspekt, tutaj astra na 100 km spala średnio 7L ON. Jadą oszczędnie spokojnie osiągam 6L na trasie, 8L w mieście to norma. Wyniki na automatycznej skrzyni biegów
Samochód ogólnie tani i dobry! Astry z automatami w ogóle nie trzymają ceny ponieważ przeciętny Kowalski nigdy automatem nie jechał oraz panuje mit że jak skrzynia nawali to nowa to jest niesamowicie kosztowna naprawa.Prawda jest taka ze teraz ceny części czy do do manula czy do automata są jednakowe, a w zakupie skrzyni to ta druga jest tańsza !
Klamki sie nie urywają, lusterka działają, nie mam większych zastrzeżeń
Nic mnie nie zaskoczyło do tej pory ! Wymiana filtrów, olejów, zawieszenia i układu hamulcowego, czyli same materiały eksploatacyjne.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 DTI 101KM 74kW [l/100km]

6,7