Ocena kierowcy - Opel Astra G Kombi

lubiący astrę II :), 18 lat temu
Silnik 1.6 8V 85KM 63kW
Rok produkcji 2001
Opel Astra G Kombi 1.6 8V 85KM 63kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
motor 1,6 8V , dobra kultura pracy, fachowcy z wieloletnim doświadczeniem wychwalają ( w porównaniu z 1,6 16V ) ten motor pod niebiosa. Nie jest to co prawda demon przyspieszeń , mało dynamicznie się wkręca ale w takim autku to chyba nie o to chodzi :)
bez większych zarzutów - delikatrnie haczy dwójka ale wcześniej jeździłem fiatem i haczyła bardziej więc teraz mi to nie przeszkadza :),
bardzo przyzwoicie trzyma się drogi szczególnie dobrze widać to w ciasnych zakretach, ogólnie zawieszenie zestawione dośc sztywno ale to przeciez niemiec i to jego urok i zaleta jednocześnie
widoczność do przodu ok, trochę ograniczają słupki przy wchodzeniu w zakręt, słaba widoczność do tyłu ( mam kombi ), rozczarowują także wycieraczki, bradzo powolne, brak stopniowania przerw, ich najszybsze obroty są dla mnie zdecydowanie za wolne :)
wszystko na miejscu i pod reką, nie podoba mi się tylko brak "półeczki pod dzwignią ręcznego , ta która jest to tak jakby jej nie było ,
ogrzewanie dla mnie rewelacja , cieplutko jak w uchu przy -5 C dosłownie po kilku minutach , wentylacja super ale tylko w przedniej części kabiny, parują szyby w części tylnej, klima ręczna ale bez zarzutu
przód dość sporo miejsca, tył -dorosłe wysokie osoby na dłuższą trase max 2 , i też będą narzekać małomiejsca na nogi , przestrzeń bagazowa ok - kombi więc nie ma kłopotu
na wolnych obrotach prawie nie słychać motoru, powyżej 120km/h robi się głosniej ale bez przesady, hałas dopiero dokucza powyżej 170 km/h jeśli będzie ktoś jechał z tą prędkością dość długo - ogólnie ok
średnio na dystansie 1000 km z prędkościami do 180 km/h i wchodzeniu momentami nawet na 5000 obrotów - 8,5 l , w mieście przy delikatnej stopie w zimę 9 l , w lato troszkę mniej
ogólnie za te pieniążki autko świetne, mam wersję comfort 4 x air bag, pełna elektryka ( szyby, lusterka ) lusterka podgrzewane, ręczna klimatyzacja, abs, skórzana kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach , centralny zamek, hamulce wzmocnione -tarcze tył, halogeny fabryczne, radio fabryczne ( mam chęć zmienić na soniaka ) sześć głośników - całkiem niezła dynamika i przyzwoite syczki
siadło łozysko tylnego koła przy 82.000 poza tym jeszcze nic , tylny wydech jeszcze wytrzyma może z 2000 a może nie - jest juz czerwony :)
bez usterek, choć moga się pojawić ( alternator ) bo błoto i woda z drogi leci do komory silnika - brak osłony od spodu, ale własnie takiej szukam i jak znajdę to założę :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 8V 85KM 63kW [l/100km]

7,5