Ocena kierowcy - Opel Astra G Kombi

Tomek, 19 lat temu
Silnik 1.6 8V 75KM 55kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Kombi 1.6 8V 75KM 55kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
drobne niedociagniecia i przecietny komfort, ale nie zawiodła mnie ani razu, nawet w warunkach trudnych trakcyjnie jak las, góry, itp. skapa ilość elektroniki zmiejsza potencjalną awaryjność a stary silnik 8 zaworowy odznacza sie bezkolizyjnościa i zdarzaja mu sie przebiegi nawet do 500 tkm, co nawet dla współczesnych silników opla jest wyczynem
Na gazie dobrze ciagnie od dołu, ale nie starcza pary na V biegu ( mam stara instalacje gazowa)
Czasem nie wchodzi wsteczny, szczególnie jak włączany od razu po jedynce
wymieniłem amory na gazowe i jest nieco twarda, ale stabilna (kombi), może na wiekszych gumach niz standardowe (175/70/13) sprawowala by sie lepiej
Jesienią i w zimie bardzo brudza sie lusterka (brak ogrzewania) i boczne szyby, najczesciej wspieram sie lusterkiem panoramicznym szczególnie jak duzo jezdze po miescie (Wawa), ogólnie dobrze (kombi)
bez zarzutu, troche mało schowków, dołożyłem podłokietnik z przodu. Fantastyczny bagażnik 500/1650 , może troche krótki i bez składanego oparcia przedniego fotela po prawej stronie, ale można wiele w niego zmieścić.
głośny wentylator i paryjące szyby głownie z tyłu po bokach
z tyłu mało miejsca na nogi, raczej nie polecam tylnej kanapy dla trzech dorosłych osób na dłuższa trasę.
mogłoby byc lepsze, czasem pomaga dobry sprzet grajacy
lpg/miasto/lato-zima: 9,5-11,5; lpg/trasa/lato- zima: 7,0-9,0, na benzynie ok 1-1,5 litra mniej: przeglady w ASO do zaakceptowania (taniej niż w Fabii 14MPI)
obecnie ceny sa bardzo atrakcyjne, można wybierac w licznych opcjach wyposażenia (auta z nimiec), gdy kupowałem w salonie za owe pieniadze była to jedna z najlepszych ofert samochodów nowych. Przez lata używania utwierdzam sie ze wybór byl trafiony.
plastiki marnej jakości (wersja z Gliwic) coś odpada, łamie sie (osłona dolna paska rozrzadu 2 x na 5 lat), sworzeń drzwi kierowcy wyciera sie i opadają, peka węzyk do spryskiwacza tylnej szyby (kombi), wyciek spod miski olejowej, wyciek spod uszczelki aparatu zapłonowego (130tkm)
brak ( moż edlatego, że dokładnie przestrzegam zaleceń seriwsu i jestem w trakcie przeglądu w serwisie)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 8V 75KM 55kW [l/100km]

8,2