Ocena kierowcy - Opel Astra G Kombi

Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra G Kombi 1.6 16V 101KM 74kW 1998-2006 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : Najbardziej podoba mi się wyposażenie - komputer pokładowy (spalania chwilowe ,ogólne, zasięg, stoper -chociaż nei wiem po co) pełna elektryka szyb, central, 4 poduchy, podgrzewane lusterka . ogólnie jak na opla to wyposażenie pełne:D
Jak na auto tej klasy i tego rocznika ( kupiłem 12 letnie ) nie mam większych zastrzeżeń. Tylko siadać i jechać, do tej pory plastiki nie trzeszczą za mocno, wszystko działa. o przepraszam, zapomniałbym o rdzy ( tego przed zakupem się spodziewałem) na nadkolach tylnych. Polecam osobom które cenią niezawodność i tanie koszty utrzymania. nie mam gazu więc nie wiem jak się sprawuję na tym zasilaniu, ale na benzynie jest super.
Silnik nie grzeszy dynamiką, chociaż tego nie można się spodziewać po 100 KM. Auto ma już sporo lat, ale większych usterek nie miałem , w ciągu 25tys km nigdy mnie nie zawiodło, kiedy potrzebowałem wsiadam i jadę, niezależnie od pogody:) Raz tylko wymiana sondy lambda- jednak to nie unieruchomiło auta. Jestem zadowolony z silnika. Jedyna wada to troszkę głośny.
Sama zmiana biegów nie przysparza problemów. Skrzynia jak w każdym oplu. Tylko przełożenia troszkę za krótkie.
W miarę komfortowe. Na równej drodze bez zastrzeżeń. Co do wytrzymałości ( drogi dziurawe) nie jest źle. Tylko wymiana łączników .
Jak na kombi nei jest źle.
Wszystko pod ręką, dobrze rozmieszczone. Super miejsce na komputer pokładowy.
Zimą super , autko po kilku kilometrach się nagrzewa. Wentylacja ok.
Co do przestrzeni nie jest źle jak na klasę, ale jest ciasno na tylnych siedzieniach.
Silnik pracuję głośno ,wiec z tym przeciętnie.
Co do spalania też jestem zadowolony. przy spokojnej jeździe na trasie w granicach 6,5 benzyny, w cyklu mieszanych 7-8l na setkę, a w mieście 9-10.
jakoś i koszty utrzymania do ceny zakupu są super:) Naprawdę za kilka tysięcy złotych można mieć fajne autko do użytkowania, polecam rodzinom, którym nie zależy na sportowych osiągach , a chcą mieć DUŻY ( jak na klasę) bagażnik i mało usterkowe autko:) tylko uważajcie na oferty, ja długo szukałem ale co najmniej 2 oferty były uczciwe i autka były zadbane.
CO do drobnych usterek to wyrobiony włącznik świateł, zatarty mechanizm otwierania nawiewu w jednej kostce no i wiadomo wymiana łaczników zawieszenia i klocki ( podzespoły eksploatacyjne)
Co do niezawodności jestem bardzo zadowolony. W ciągu roku przejeździłem ok 25 tys i jedyną usterką ( auto nie było unieruchomione ,tylko spalanie bylo większe) była uszkodzona sonda lambda. Wymiana ok 300zł- nie przyjmowało zamienników, tylko boscha. do tego wymiana tarcz i klocków ale to wiadomo jak w każdym.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]

6,8