: Po przesiadcze z kilku(nasto) letnich samochodów największe wrażenie zrobiło na mnie ciche i pewne zawieszenie.
Szukałem taniego, małego, rodzinnego kombi, które ma służyć głównie do jazdy miejskiej, koniecznie z klimatyzacją. Sprawdzałem wiele ofert i wybrałem opla. Jak dotąd nie żałuję, podobnie jak kilku znajomych, którzy jeżdżą tym autem.
Porównywałem z podobnym samochodem - Skoda Fabia II 1.4 85KM i opel jest znacznie elastyczniejszy i cichszy. Do spokojnej jazdy miejskiej zupełnie wystarczający. W trasie nie jest źle, choć znacznie słabiej niż vectra 2.0 115KM, którą kiedyś jeździłem ;)
Samochód nowiutki, skrzynia działa dobrze, choć dwa razy na dystansie 1000km miałem problem z wrzuceniem dwójki. We wspomnianej wcześniej Fabii II skrzynia działa znacznie płynniej. Zestopniowanie skrzyni niezłe, choć przyzwyczaiłem się do krótszych przełożeń w fiatach.
Bardzo odpowiada mi praca zawieszenia, samochód prowadzi się pewnie, ale nie sportowo ;) Niezłe wytłumienie podwozia też niezłe.
Szerokie przednie słupki czasami przeszkadzają w ciasnych zakrętach. Mam kombi, więc z widocznością do tyłu nie jest źle - duża powierzchnia okien. Ze względu na kształt nadwozia w lusterkach trudno określić odległość podczas parkowania tyłem, ale to pewnie kwestia wprawy...
Wszystko na swoim miejscu, jak na razie nic mnie nie irytuje :) Przydałaby się jedynie półka podobna do tej z fiata tipo na desce rozdzielczej, na którą można coś szybko wrzucić i mieć pewność, że to coś nie spadnie ;) W astrze nie ma takiej półki...
Nie miałem jak na razie żadnych problemów, dmuchawa działa cicho nawet na najwyższych obrotach. Klimatyzacja manualna robi to co do niej należy.
Tragedii nie ma, ale nie należy oczekiwać wielkiej przestrzeni. Mam 185cm wzrostu i z regulację wysokości fotela i kierownicy. Pozycja kierowcy jest ok, dzieci w fotelikach mieszczą się swobodnie, miejsca nad głową mnóstwo i z przodu i z tyłu (kombi), ale jeśli z tyłu ma siedzieć pasażer powyżej 180cm to lepiej odsunąć przednie fotele ;) Ja siedzę z przodu, więc mnie to nie interesuje ;)
Zawieszenie pracuje cicho, silnik staje się wyraźnie głośniejszy podczas intensywnego przyspieszania i powyżej 3500obr/min. W mieście to żaden problem, w trasie powyżej 120km/h robie się już zbyt głośno dla audiofili. Nie przekraczam w zasadzie 110km/h, więc nie jest źle.
Spodziewałem się dużego wpływu klimatyzacji na zużycie paliwa. Astra zaskoczyła mnie pozytywnie już przy pierwszym tankowaniu: 600km, z czego 200km w trasie a 400km w Poznaniu (częste korki) z klimą cały czas - wynik 6,8l/100km :) Nie jestem ścigantem od świateł do świateł, w mieście nie przekraczam 3000obr/min, bo i po co. Stosuję raczej płynny sposób jazdy, hamowanie silnikiem itp.
Cena: Katalogowo 55700 z klimą, elektrycznymi szybami i lusterkami, relingami na dachu, regulacją fotela i kierownicy, regulowanymi lusterkami itp itd. Utargowałem cenę do 46700, więc chyba nieźle ;)
Nic dodać, nic ująć :)
Jak dotąd doskonale, ale to nowe auto ;)
nowe auto, co miało się zepsuć ;)
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW