Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

LM, 12 lat temu
Silnik 2.0 DI 82KM 60kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Hatchback 2.0 DI 82KM 60kW 1998-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : niezawodny i bezobsługowy praktycznie
Karoseria : rdza na tylnych rantach błotników
Klekot ;)
Mało precyzyjna i brakuje 6 biegu. Na prawdę bardzo często się Łapię, że przy 110-120 słysze, że silnik pracuję na wysokich obrotach i odruchowo chce zmieniać bieg, tylko że już nie ma kolejnego :)
Szerokie słupi z przodu ograniczają widoczność. Z tyłu słupki są jeszcze potężniejsze i wydaję mi się, że powinna się znajdować w nich szybka, ale idzie się przyzwyczaić.
Trzeba dbać i filtr kabinowy i często wymieniać, bo szyby lubią parować.
Miejsca jest sporo, ale na dłuższą trasę podróz jest męcząca. Moja najdłuższa trasa to 1700 km do anglii i muszę przyznać, że pasażerowie mieli bardzo męczącą podróż. Ja jako kierowca narzekałem tylko na brak tempomatu i niewygodny fotel
Klekot silnika przebija wszelkie wyciszenia. Tego raczej nie da się wyciszyć, ale niezawodność i spalanie zacierają złe wrażenia
zazwyczaj jest to 6l na 100km w trybie mieszanym. W trasie poniżej 5 ale ile to nie wiem bo nie mam kompa pokazującego spalanie. Mój rekord to 1050km na jednym zbiorniku zalanym pod sam korek i jeszcze rezerwa się nie zaświeciła nawet ale już niedaleko było. Myślę, że przy 1100 by się zaświeciła
Zawsze wszędzie dojedzie. Nie zdażyła mi się awaria, która unieruchomiłaby auto.
Brak poważnych usterek.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 DI 82KM 60kW [l/100km]