Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

Silnik 2.0 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra G Hatchback 2.0 16V 136KM 100kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Nie ma lepszego auta w tej cenie, które prawidłowo znosi działanie instalacji LPG. Ceny części zamiennych oraz serwis są na śmiesznym poziomie (pozytyw). Zdecydowanie polecam to auto!!! MOŻE MIEĆ MIEJSCE SYTUACJA W KTÓREJ TRAFIŁEM NA WYJĄTKOWO ZADBANY MODEL, DLATEGO PROPONUJĘ ABY NIE SUGEROWAĆ SIĘ MOJĄ OCENĄ. OCENIAM PO PROSTU AUTO KTÓRE POSIADAM I Z KTÓREGO JESTEM ZADOWOLONY!
Silnik : Czujnik położenia wałka rozrządu
Karoseria : Dwa punkty rdzewne których nie można nazwać usterką
Kolejny samochód to OPEL LUB AUDI
Jedyny problem to sporadyczne pojawianie się kontrolki \"CHECK ENGINE\", spowodowane błędem, który pojawia się po podpięciu do komputera. Pojawia się błąd położenia czujnika wałka rozrządu. Po wymianie w ASO, na oryginalny czujnik, problem nie ustąpił. Przy minusowych temperaturach problem nie występuje. Na rozgrzanym silniku przy odpalaniu, proponuję uruchomienie auta bez wciśniętego pedału sprzęgła. Jeżeli chodzi o silnik, to jedyny mankament jaki stwarza problem
Przełożenia dość dobrze współpracują ze sprzęgłem.
wyeliminowała problemu drgania kierownicy przy pewnych prędkościach. Myślałem, że problemem są opony ale po zakupie kompletu ogumienia zimowego z nowymi felgami problem nie ustąpił mimo wcześniejszej wymiany całego kompletu zawieszenia (wahacze, końcówki drążków, itd...)
Wszystko na swoim miejscu, auto zaskakuje prostotą.
Chwilę po odpaleniu, szyby mamy czyste a auto ogrzane.
Zbyt mało miejsca na tylnej kanapie, jednak w tej klasie auta i tak jest dobrze
Na wolnych obrotach nie słychać pracy silnika, dopiero przy 5000 obr/min słyszę jego pracę.
Posiadam dwa auta. Model, który oceniam oraz AUDI A4 1.9 TDI. Jeden i drugi model oceniam bardzo dobrze. Spalanie (diesel ok 6l ropy/100km, lpg 10,5l/100km), oceniam na podobnym poziomie, ceny części również. Jedyną równicą są drobne usterki oraz komfort jazdy. Nie ukrywam, że przy dłuższej trasie jazdy OPLEM odczuwam zmęczenie czego nie mogę powiedzie o AUDI oraz drobne usterki typu czujnik położenia wałka rozrządu. Jednak przy ogólnym podsumowaniu, naprawa DIESLA a samochodu benzynowego pozostanie jednak na zdecydowanie wyższym poziomie dlatego w 100% polecam modem OPEL ASTRA G z silnikiem X20XEV.
PO PRZESIADCE Z MAZDY DO OPLA ZAUWAŻAM TEN SAM STOSUNEK CENY/JAKOŚCI DO AWARYJNOŚCI AUTA. UWAŻAM, ŻE AUTO JEST MAŁO AWARYJNE.
Po roku użytkowania auta, w dniu dzisiejszym dokonałem wymiany oleju, kompletu filtrów, wymiany filtrów gazy oraz jego regulacji. Zamknąłem się w cenie 400zł... Wymiany dokonałem po roku użytkowania.
Brak uwag. Ceny zamienne na najniższym poziomie. Podając przykład: Przy wymianie filtra oleju w samochodzie marki Mazda za filtr płaciłem 48zł a filtr do Opla tej samej firmy kosztuje 7,5zł. Nie mam więcej pytań... Jeden amortyzator do Mazdy kosztował mnie 320zł (kayaba) gdzie do Opla dostanę komplet za 300zł (2szt.).

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 136KM 100kW [l/100km]

10,0