bardzo zwykły samochodzik o zwartej konstrukcji dobry do miasta bo mały i na traskę bo bezpiecznie się wyprzedza jak nie przeciążony pasażerami. Elasyczność silnika na 4 i 5 biegu jak w autach z większym silnikiem tak z 1,8 . Zdecydowanie za mały komfort , za twarde zawieszenie i za kiepskie przednie fotele . Prowadzenie za to wyśmienite . W znane mi zakręty w które wchodziłem renówką 110/h tym autem łykam 140 km/ h i kółka nawet nie zapiszczą
bardzo elastyczny jak na jednostkę wysokoobrotową, wystarczy 3000 obrotów i ciagnie , że hej. Chyba jeden z nielicznych motorków szesnastozaworowych który ma tak dobry i przyjazny przebieg momentu obrotowego . Nie trzeba go wkrecać jak japońca na 4-4,5 tys obr żeby jechać. To mi się podoba. O czasu do czasu trzeba go tylko przegonić na wysokich obrotach gdzieś w trasie aby oczyścił się zwrotny zawór recyrkulacji spalin bo subiektywnie traci na mocy. Ale po tym zabiegu jest jak burza. Wada wszystkich silników konstrukcji ECOTEC - w serwisach się do tego przyznają
tradycyjna skrzynia opla z haczeniem między 1 a 2 nic sie konstruktorzy nie nauczyli , słaba precyzja włączania biegów
prowadzi się jak po szynach , im szybciej tym lepiej trzyma się nawierzchni, konstrukcja z ramą pomocniczą robi swoje. Bardzo bezpieczna charakterystyka , nawet zielony kierowca zapanuje nad autem w trudnej sytuacji
wszystko widać jak na dłoni, dobre czucie wymiarów samochodu
bardzo dobra ergonomia pracy kierowcy poza beznadziejnymi przednimi fotelami, jakby nie od tego samochodu, od Corsy chyba lub Pandy. W poprzednim modelu były znacznie wygodniejsze
ogrzewanie OK, trochę gorzej z wentylacją , często trzeba wymieniać filtr przeciwpyłkowy bo szyby roszeją
Jak na tak starą konstrukcje jest oKi , z tyłu może troszke za nisko się siedzi , z przodu przy moim wzroście 182 cm też w miarę dobrze- ale bez rozpieszczania
do 130 km/h da się wytrzymać potem jak w rakiecie gagarina
całkiem na przyzwoitym poziomie, ale bardzo zależy od cieżaru nogi kierowcy
nowe auto z wyjechaniem z salonu to równe 45 tys zl- tyle zaplaciłem, co uważam za dobrą cene bo samochodziki z niższego segmentu potrafią tyle kosztować . Co prawda mój ma tylko wspomaganie ,2 poduchy , abs i centralzamek . Warto bylo kupić z silnikiem 16 16v bo to największy atut tego samochodu prócz układu kierowniczego i bezpiecznego prowadzenia .Jest to już 14 mój samochodzik i troszke doświadczenia mam.
denerwujące klasyczne niedoróbki jak w tanich samochodach - jak u fiata. Coś skrzypi , zatrzeszczy Z poprzednim też oplem problemów wiekszych nie było
powinno być bez o ceny bo tym egzemplarzem przejechałem 5 tys km. Poprzednim modelem ok80 tys i wymieniłem tylko akumulator i sworzeń wachacza przedniego
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW