Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

Wojtek siedlce, 10 lat temu
Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 2002
Opel Astra G Hatchback 1.6 16V 101KM 74kW 1998-2009 - Oceń swoje auto
Inne : Wszystko mnie zaskoczyło pozytywnie mimo tych usterek.
Silnik : padł cylinder
Układ elektryczny : padł klimatronic dwa razy
Świetne auto dla młodego małżeństwa, które głównie porusza się po mieście sporadycznie wyjeżdżając w trasy.
Silnik oceniam jako dobry, dopiero w wieku 11 lat podczas jazdy po trasie załączył mi się tryb awaryjny w samochodzie. nagle auto straciło moc ale dojechałem do końca bez problemu. W warsztacie okazało się, że cylinder jeden się wysypał. naprawa 400 zł (taniocha jak za taką awarię). dalej jeździ w rodzinie i pewnie będzie służyć jeszcze z 8 lat.
idealne przełożenie skrzyni. przy tej masie 100KM daje rade i redukując wyprzedzamy zadowalająco.
mimo nieprzyjemnych doznań z układem jezdnym z poprzednich opli tutaj wszystko sprawuje się doskonale.
przeszkadzają bardzo słupki i ograniczają widoczność, przynajmniej mi :) jak na taki mały samochód do widoczność jest przeciętna. Więcej widać w vectrze.
jest ok, wszystko na swoim miejscy i pod ręką. sterowanie w kierownicy i obsługa komputera super.
w mojej wersji jest klimatronic. i tu dużo dobrego nie powiem. kupiłem samochód jak miał 7 lat i nie wiem co go spotkało wcześniej. mi po roku padła klima, koszt naprawy 700 zł. rok puźniej komputer sterujący klimatroniciem padl i dmuchało tylko na szybe, nie było mozliwości tego mzienić. naprawa 200 zł, rok później to samo tylko zę wiało wyłącznie na nogi, 200 zł naprawa. kolejny rok narazie idzie dobrze.
jak na auto tej klasy jest ok, w wypadach na ryby pomaga kanapa dzielona na trzy (otwór na narty) idealnie pasuje i wsuwam tam wędki. polecam.
wyciszenie było ekstra do momentu jak skończyła 10 lat. wtedy na trasie już nieźle zaczęło szumieć.
powiem tak. Części są śmiesznie tanie w stosunku do konkurencji, ale pali mi dużo.
OK, dlatego wybrałem
tylko awaria nawiewów klimatronic dwa razy.
padł cylinder, 400 zł, i ta główna część od klimy 700 zł

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]