Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Astra G Hatchback 1.6 16V 101KM 74kW 1998-2009 - Oceń swoje auto
Solidny samochód. Od nowości w mojej rodzinie, obecnie służy jako 3 samochód. Największy plus to niezawodność i w miarę dynamiczny silnik oraz sprężyste zawieszenie. Denerwują braki w ergonomii, ale to była wersja podstawowa z jedynymi luksusami w postaci fabrycznego b. dobrego radia, regulacją kierownicy i fotela kierowcy oraz elektrycznymi szybami Nie wiem czy miałem szczęście, ale to chyba ostatni tak niezawodny OPEL. Dopóki się nie rozleci na kawałki nie zamierzam go sprzedawać :))
Silnik żwawy, moc wystarczająca. Naprawdę elastyczny.
Skrzynia ok, chociaż przy tym przebiegu gorzej juz z precyzją. Trochę długie skoki lewarka. Zdecydowanie gorzej z jakością mieszka którym obity jest lewarek. Porwał się już po 60 000 km.
Twarde i dobrze zestrojone. Precyzyjny układ kierowniczy. Przyjemnie się go prowadzi. Hamulce też dobre
Bardzo dobra widoczność, nie ma się do czego przyczepić.
Prosto i funkcjonalnie. Jedyny minus to przełączniki radia w kierownicy, a raczej pod nią. Trzeba się przyzwyczaić. Irytuje też brak oświetlenia w bagażniku oraz z tyłu kabiny. W wersjach wyprodukowanych w Niemczech były lampki z tyłu, w wersji z Gliwic już nie :((
Nie mam klimy, jak jedzie dużo osób to lubi zaparować. Szybko się nagrzewa w zimę za to duży plus
Z przodu ok, chociaż jak jadą 2 osoby w kurtkach puchowych to ciasnawo. Z tyłu wygodnie wyprofilowana kanapa. Miejsca na nogi pod dostatkiem. Bagażnik też całkiem całkiem.
Jest ok, nie ma co narzekać. Silnik fajnie mruczy jak go się wkręca na wysokie obroty. Zawieszenie twarde więc praca na nierównościach daje o sobie znać. Fabryczne radio VDO + 8 głośników dają naprawdę dobrą jakość dźwięku. Jedyny mankament to że CD lubi się zawiesić i strasznie grzeje.
Nie będę tutaj obiektywny. Mam ciężka nogę. W trasie spala ok. 7, ale jak się przyciśnie na autostradzie to w baku powstaje prawdziwy wir. W mieście ok. 10 litrów, czyli pali tyle ile Uno 1.4 :))
W 2004 roku to był najtańszy kompakt na rynku. Sprawia przyjemność z jazdy i dodatkowo jest niezawodny.
Na samym początku trzeba było zresetować komputer, poza tym po 130 000 km siadło oświetlenie deski rozdzielczej. Czasami się zawiesi CD. Najbardziej irytuje jakość materiałów na kole kierownicy i mieszku lewarka skrzyni biegów. Po 140 000 km wyglądają jakbym przejechał Astrą z pół miliona :)
Absolutnie nic poważnego się nie zepsuło. Niesamowite jaki to jest niezawodny samochód. Ostatnio konieczna była tylko wymiana całego wydechu. Zawieszenie trwałe, mimo że codziennie pokonuje kilkadziesiąt leżących policjantów Nigdy mnie nie zawiódł. Brak rdzy chociaż lakier też nie jest jego najmocniejszą stroną. Niestety po 9 latach ASO zmusiło mnie do rezygnacji ze ich usług. Za komplet sprzęgło + robocizna zażyczyli sobie 2000 zł (Auto-Pol Warszawa)!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]

7,3