: auto ma już 12 lat i ani grama korozji.
Układ elektryczny
: alternator - a raczej łożyska alternatora, które szybko się zużywają. 2 razy tego nie zauważyłem i kosztowało mnie to wymianą całego alternatora + akumulator.
Polecam samochód. Już 2 razy zastanawiałem się nad zmianą samochodu, lecz nie widzę następcy. Poza tym jeżdże tym samochodem od 5 lat i wiem przynajmniej co mam...a z nowym...sami wiecie jak można trafić.
silnik bardzo ekonomiczny i przy regularnych wymianach płynów i filtrów odwdzięcza się niezawodnością.
nie miałem nigdy z nią problemów. przełozenia dobrane umiejętnie. przy jeździe 50km/h trochę nie wiadomo czy jechać na 3 czy na 4 biegu - akurat tak niefajnie dograne (na szczescie rzadko jeżdżę z takimi prędkościami)
po 160.tys km musiałem wymienić końcówki drążków, swożnie i teraz czekają mnie amortyzatory... ale w końcu na polskich drogach... :)
wspomaganie jest dla mnie rewelacyjne - nie za słabe ani za mocne.
po przesiadce z poprzedniego auta musiałem się przyzwyczaić do szerokich słupków przednich (poprzednio jeżdziłem polonezem). Aczkolwiek lusterka i wszystkie pozostałe elementy są bardzo umiejętnie dograne.
wszystkie przełączniki rozmieszczone w dogodny dla kierowcy sposób, nie rozpraszają w czasie jazdy i łatwo \"trafić\" nie patrząc dokładnie na pulpit.
fotel przy 2000km. dał już się odczuć w tyłek...no ale jaki by się nie dał we znaki.. :)
klimatyzacja przy 155.000km uległa uszkodzeniu i musiałem wymienić chłodnicę. cóż tak też bywa. klimatyzacja ręczna też mogłaby być automatyczna...no ale średnia klasa auta tak już ma :)
przy wersji 3drzwiowej mało miejsca z tyłu dla pasażerów. kierowca i pasazer mają raczej wygodne fotele, nie brakuje miejsca na nogi i ręce :)
powyżej 110km/h (powyzej 3000obr/min) wewnątrz pojazdu jest już głośno.
wykończenie wewnątrz auta nie jest tandetne, a raczej wyższe niż pozostałe auta w podobnej klasie pojazdów. komfort jazdy jest ok. Auto idealne na miasto + ewentualnie sporadyczne wyjazdy na dłuższą trasę.
wszelkie usterki wynikają raczej z eksploatacji pojazdu i przy szybkiej reakcji nie dadzą sie odczuć zarówno w kieszeni jak też w komforcie jazdy.
w ciągu 5 lat 2 razy wymieniałem alternator + 1akumulator i raz chłodnicę klimatyzacji. poza tym usterek brak. pomimo powyższych wad polecam zakup tego pojazdu - wszelkie części i wymiany są relatywnie tanie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW