Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

jareckiz@interia.pl, 19 lat temu
Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Auto jak na swoją cene jest dobre po prostu ile kosztuje takie jest. To nie jest samochód aby sie pokazać przed rodziną , jakie pieniądze taki samochód, ale inne tez nie są specjalnie lepsze nawet Japońsakie
stary silnik pojemność 1,4 muł zagazowany praktycznie nie jedzie a się toczy, za to ekonomiczny dobry dla kobiety na dojazdy do pracy ale na wsi, gdzie nie ma specjalnego ruchu, mój pali na trasie 8 l. LPG w mieście 10.
wsteczy jak w traktorze alewszystkie biegi do przodu wchodzą gładko ale nie ma porównania ze skrzynia biegów w "Japońcu" gdzie kobieta biegi może właczać jednym palcem. Miałem takiego było to Suzuki swift
auto jest wygodzne nawet na dłuższe podróże, na krecenie się wkoiło komina i odelgłości w granicach 100 km, jest OK.
widzocznośc jest dobra za wyjątkiem może do tryłu gdzie światło hamowania zamointowane na górze szybu zasłania widok do tyłu zwłaszcza na autostradzie gdzie mamy zamiar zmienić pas to wkurza bo wysoki kierowca nic nie widzi.
jak na taką stara konstrukjce to jest dobrze
no właśnie w zimie grzanie słabe, nie ma porównania do japońca, w deszczu paruja szyby inawet wymiana filtra pyłkowego nie pomaga, generalnie słabo
miejsca dość jest wygodnie zarówno z przodu jak i z tyłu, jest wygoda
w samochodzie jest cicho nie dobiegają szumy z zewnatrz nawet przy prędkości 160 km tu trzeba stwierdzić że jazda jest fajna głowa nie boli.
silnik choć stary słaby ale zagazowany jest ekonomiczny bardzo!, nie ma mocy ale do toczenia się jest wystaraczający, na zbiorniku LPG który mieści w granicach 35 litrów gazu robie ponad 400km na trasie z predkościa 100 - 110 szybciej się nie da chyba na długiej prostej ale wetdy pali wiecej. W zimie przy kręceniu sie w koło komina pali w granicach 12 litrów
Za 18.000 z;. kupimy Astre ostatnia I, od pierwszego właściciela z oponami zimowymi alusami z niewielkim przebiegiem. Kupimy po prostu dobry samochód nawet lepszy niż kolejny model II a będziemy jździć tak samo to jest samochód do jazdy.Generalnie polecam ale oceniłem krytycznie aby nie robić nadzieji że to luksus. Terasz zastanawiam się nad zmianą zamierzam kupić duży samochód, na drogach jest coraz więcej wypadków zwłaszcza lokalnych, robi sie dzungla kupie Vojagera lub Opla Omegę zreszta popatrzcie sami na oceny tych aut. Zreszta one sa droższe. Na poczatek Astra dla cztero osobowej rodziny to bardzo dobry wybór zwłaszcza jak sie ma nie wiecej niż 20,000zł. Nie ma szukać lepszego. Kupisz auto kompletne do jazdy takie jakie ma być aby nie dokładać alusy, opony letnie w stanie BDB. zimowe na stalowych felgach stan BDB, chodniczki alarm, 2 poduchy wspomaganie Bezwypadkowe!!! i kupione w Polskim salonie z przebiegiem autentycznym do 60.000 km, gdzie kierownica nie jest wytarta jak w tych na giełdzie co to faktycznie mają ponad 100.000 km a na liczniku właśnie 60.000 km. ja właśnie takie mam no i mysle o sprzedazy więc zapraszam nawet do porównania i oceny z innym pojazdem co to ma być "igiełka" czy "malinka" jak tam sobie handalrze to nazywają. Pozdrawiam.
wielkich usterek nie ma ale drobiazgów jest bez liku, auto mało eksploatowane z przebiegiem 34, tyś. km, ma wilgotna mise olejową bo uszczelka nie trzytma i olej widać, wymiana uszczelki misy + uszczelka kolektora wydechowego, którą wymienuiłem na nową z uwagi na koniecznośc zdemontowania kolektora wydechowego aby odkręcić misę olejową i robocizna u znajomego mechanika wyniosła 150 zł. Tylna wycieraczka czasami pracuje jak chce i sie zawiesza termostat nie trzyma wymiana 100zł. W sumie pierdoły ale wkurzaja bo ciągle coć z drobiazgów sie psuyje jak sie chce aby to fdziałąo to cały czas coś trzeba kręcicć. Moje jest złożone w Polsce i dlatego pewnie jest to taka kicha. Wszystkie usterki to przy przebiegu nie przekaraczającym 50.000 km. Kiedy bęe kupował kolejne auto nie kupie montowanego w Polsce !.
poważnych usterek nie miałem to jestr dobry samochód do jazdy w pracy gdzie sie człowiek poierdoałami nie przejmuje, trzeba go katowac i bedzie zarabiał na siebie. Jak ktoś lubi aby wszsytko chodziło jak zegarek to sie zawiedzei.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

10,1