Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

qwerty, 14 lat temu
Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Opel Astra G Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Inne : Niezawodność i koszty utrzymania.
Układ elektryczny : Nie wiem czy to wina kluczyka (ma zerwane uchwyty baterii) , ale czasem pilot się rozkodowuje.
To przyzwoite auto za rozsądne pieniądze. Kupiłem je trochę przez przypadek, ale nie żałuję ani trochę. Z czystym sumieniem polecam to auto osobom, które potrzebują bardzo niezawodnego środka transportu, który na dodatek jest bardzo tani w utrzymaniu. Długo szukać designerskich fajerwerków na zewnątrz jak i wewnątrz auta, ale to w końcu niemiecki kompakt:)
Niezawodny, to chyba wszystko co mogę powiedzieć o tym silniku.
Niestety to chyba największe rozczarowanie w tym samochodzie. Mocno haczy a zmiana biegów zwłaszcza szybsza pozostawia wiele do życzenia.
Jak do tej pory nic specjalnego się nie dzieje. Zawieszenie dzielnie znosi nasze drogi.
Do przodu może być. Szerokie słupki tylne i podnosząca linia nie dają zbyt dobrej widoczności do tyłu.
Wszystko na swoim miejscu.
Bardzo częste wymiany filtra kabinowego a mimo to zaparowane szyby w pochmurny dzień to standard. To nie jest mocna strona Opla jeździłem już kilkoma i wszędzie było podobnie.
Miejsca jak na tę klasę samochodu jest wystarczająco. No może mógłby być troszkę szerszy:) Ale to może moja wina :)(mierzę 188cm i ważę ponad 100 kg)Trudno było mi na początku znaleźć optymalną pozycję za kierownicą i powiem szczerze, że gdyby nie regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach przy moich gabarytach byłoby trudno. Spory bagażnik.
Przy prędkościach powyżej 110 - 120 km/h jest już dość głośno. Przy niższych prędkościach ok.
Koszty utrzymania to według mnie najmocniejszy punkt tego samochodu. ASO oczywiście omijam szerokim łukiem:) Ceny części bardzo rozsądne, a jeżeli ktoś szuka zamienników to jest ich cała masa. Zużycie paliwa według mnie w normie.
Nic.
Oby tak dalej. Jak do tej pory przejechałem ok 40 tys. km i kompletnie nic.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

7,3