Ocena kierowcy - Opel Astra G Hatchback

Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra G Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : Wysokie i wytrzymałe. Do tego doskonale się prowadzi.
Układ elektryczny : Cewka zapłonowa - trzeba wymienić całą listwę, do 1.4 TWINPORT brak zamienników
Silnik : przy 110.000 km spory wyciek oleju. Ustrerka świeża, cieknie prawdopodobnie z okolic czujnika
Przeniesienie napędu : przy 105.000 km do wymiany łożysko (trzeba wymienić całą piastę)
Auto dla osób mało jeżdżących (ze względu na niską wytrzymałość podzespołów). Podoba mi się w nim relatywnie wysokie zawieszenie. W porównaniu do np. Skody Octavii Tour na nasze drogi idealne. Minusem jest mała ilość schowków i brak podłokietników. Dobrze spisuje się fabrycznie zakładana instalacja LPG firmy BRC.
Auto do spokojnej jazdy, słaba elastyczność ale od 90 KM i pojemności 1.4 litra trudno oczekiwać czegoś więcej.
Dla mnie OK. Przełożenia dobrze dobrane do tego silnika.
Tutaj duży plus dla Opla. Mimo większego prześwitu doskonale trzyma się w zakrętach.
OK
W moim egzemplarzu brak regulacji wysokości fotela kierowcy i kierownicy. Mimo tego dopasowanie pozycji do jazdy nie jest kłopotliwe. Jedynie brakuje podłokietnika. Plus za wygodne fotele. Dużo jeżdżę i jeszcze nigdy nie bolały mnie plecy.
Zarówno ogrzewanie, jak i klima chodzą bez zarzutu.
Z przodu OK, z tyłu też nie jest najgorzej. Denerwuje mała ilość schowków i brak podłokietników.
Jak na konstrukcję z lat 90-ych nie jest źle.
Auto bardzo ekonomiczne. Spalanie na niskim poziomie, nie ma dużej różnicy między zużyciem gazu i benzyny. Duży wybór zamienników (do 1.4 TWINPORT nie mogłem znaleźć tylko listwy zapłonowej ale do 1.6 już jest)
Za cenę ok. 40.000 zł można wyjechać nowym kompaktowym autem z salonu. Propozycja wydaje się kusząca. Ja jednak po moich przygodach wydałbym te pieniądze na coś innego...
W Astrach z tego okresu produkcji nagminnie psują się wycieraczki (mechanizm łączący ramiona). Uważam, że Opel powinien dokonywać ich naprawy w ramach jakiejś akcji serwisowej.
Autem przejechałem przez rok 60.000 km (obecnie 110.000). Jak na 2,5 letnie auto to spory przebieg, jednak bez przesady. Uważam, że to samochód zrobiony na 100.000 km, potem do wymiany. Do tego własnie momentu wszystkim znajomym zachwalałem Opla, teraz odradzam. Jak ktoś mało jeździ to OK.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

8,2