retip23 - Kraków - mail: retip23@poczta.onet.pl,
Silnik 1.2 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Przebieg:
37 tys. km
Lepiej niż dobrze, ocena = 4,5.
Troche za mało mocy przy ruszaniu, a także przy próbie gwałtownego przyspieszenia ze średnich obrotów (niski moment obrotowy 110 NM. Nieskie spalanie w przedziale (2-3 tys obrotów/min). Dobra elastyczność gdy zmienia sie biegi od 3200-3500 obrotów/min, ale wyższe spalanie) Powyżej 3500 tys obrotów silnk ma specyficzny dźwięk i autko staje sie dynamiczne!
Czesami problem z wrzuceniem wstecznego. Znalazłem sposób na to:
wrzycić na luz i odczekać ok 3sekundy - pomaga!
Dla mnie super. Wspomaganie też.
Układ jezdny działa odpowiedznio nawet przy typowo "sportowej" jak dla tego autka jeździe!
Słupki ani z przodu ani z tyłu niczego nie zasłaniają. Mam wersje 3 drzwiową. Może przy 5D są grubsze z tylu i stanowią problem przy zmienie pasa czy cofaniu?
Dla mnie minus kolorystyczny w środku ciemno i szaro. Tapicerka grafitowa i czrna. Kokpit czarny. Chciałem przy zakupie dopłacić i zmienić tapicerkę ale nie można było bo kupowałem werstje START - szkoda. Mareteriały dobre, odporne na działanie czasu i normalne użytkowanie.
Bez klimy byłyby napewno problemy, chyba że ma ktoś elektryczne szyby [koszt 1450zł]. Autko jest bardzo szczelne i dlatego paruje w środku. Po włączeniu klimy problemy znikają w oka mgnieniu. Praca dmuchawy na 3 i4 biegu głośna. Używam filtra przeciw pyłkowego (węglowego) jest super jakość powietrza w ślodku i nawet w jeździe po mieście i w korkach! Polecam!
Bardzo dużo miejsca z przodu. Siedzenia z przodu mogłyby się szybciej rozkładać ( w niektórych sytuacjach jest to bardzo przydatne :->). Szerokość autka jest dla mnie super. Z tyłu (mam wers. 3D) wygodnie siedzą 3 osoby (oczywiscie nie w kurtkach puchowych :-> ). Przez to że nie ma uchwytów od "klamek" jest miejsce na oparcie rąk dla pasarzerów jadących z tyłu. Dokupiony orginalny podłokietnik za 350zł jeszcze bardziej poprawia komfort jazdy. Miejsca na kubki w schowku są za płytkie i mało stabilne. Odpowiednie tylko przy szerokich kubkach. (minus)
Silnik wyciszony ogólnie dobrze. Czasami na wolnych obrotach wydaje troszkę metaliczny dźwięk ale po przegazowani efekt znika. Powyżej 3200 obr/min silnik zaczyna być głośny. Zauważalne jest to na 5 biegu powyżej 110 km/h. jest to jednak usprawiedliwone małą pojemnością silnika.
Miasto zima 7,5-8l
Miasto normalnie 7-7,5l
Trasa eco = 5l
Atostarada 6,5l
Trasa z klima = 5,5-6l
średnie spalanie 6,5-7l
jak na mase 1250kg to nie źle.
Jakość / cena - ok.
Jednak w Oplu jest (było w 2002r) jak kupowałem autko bardzo ubogie wyposażenie. Dokupiłem klime, podłokietnik, alerm+centralny zamek.
Nie ma 2 poduszki dla pasażera i elektrycznych szyb.
Niestety wystąpiły:
- sprężyna (chyba od hamulca ręcznego) troszke sie tukła na progach ale obklejenie jej taśmą pomogło natychmiast.
- bolce w drzwiach dwa razy łamały sie i wypadały.
- skrzypienie hamulca ręczngo (może zbyt rzadke używanie opinia serwisu)
Brak - super!
ocena po 3 latach, przebieg po 37 tys km.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 16V 75KM 55kW