Ocena kierowcy - Opel Astra G Cabrio

Silnik 2.2 16V 147KM 108kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra G Cabrio 2.2 16V 147KM 108kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
Auto jest naprawdę dopracowane i godne polecenia. A silnik zbiera się doskonale od samego dołu do odcięcia.
Silnik zbiera się świetnie i ciągnie od samego dołu. Nie ma z nim żadnych problemów jest naprawdę 100% bezawaryjny i niezawodny. Trasa ponad 1100km na raz nie robi na nim wrażenia.
W moim czasami ciężej wchodzi 1. Ogólnie ok biegi wchodzą gładko i szybko. Lecz w trasach strasznie brakuje 6 biegu. Duży plus że świetnie współgra z silnikiem.
Auto jest sztywne i zapewnia odpowiedni kompromis pomiędzy komfortowym i szybkim przemieszczaniem. Dobrze trzyma się drogi lecz wiele zależy tutaj od opon naprawdę nie warto na nich oszczędzać.
Bez dachu świetna widoczność, z zamkniętym jest cholernie ciężko zaparkować równolegle pomiędzy autami wgl nie czuć tyłu...
Wszystko jest tam gdzie powinno być. Już po chwili obsługujemy wszystko intuicyjnie w trakcie jazdy. Problem sprawia popielniczka jest źle umiejscowiona jak we wszystkich oplach. Popiół ląduje wszędzie więc wygodniej palić przez okno. A i nie radze otwierać pełnej popielniczki gdy jedziemy a dach jest otwarty, macie gwarancje że oślepniecie.
Doskonałe nie da się tego lepiej opisać. Ciepłe powietrze leci po przejechaniu kilku metrów. Tylna szyba szklana ogrzewana więc nie sprawia problemów w zimę a podgrzewane fotele bajka 5 stopniowa regulacja zapewnia doskonały komfort
Całkiem dobrze jak na takie auto, pomieści bez problemu 4 osoby z małym bagażem. W dłuższą trasę lepiej jechać tylko we 2 gdyż tylna kanapa zajęta bd bagażem. Choć na tle konkurentów np. audi B4 cabrio wypada o wiele lepiej. W trasie Polska Holandia nie poczułem żadnego dyskomfortu. Warto szukać wersji z rozsuwanymi kubełkowymi fotelami są świetne i o niebo lepsze od podstawowych.
Gruby 3 warstwowy dach spełnia swoją funkcje doskonale. Wiadomo że nie jest to tak ciche jak sedan ale nie jest źle, dobre nagłośnienie niweluje dźwięki z zewnątrz. Samego silnika wgl nie słychać chyba że ciągniemy do odcięcia.
Auto mam od roku, przejechałem nim 15tys km i nic nie uległo awarii. Spalanie bardzo zależy od stylu jazdy w trasie można zejść do 7l ale z moją nogą to 9 zaś w mieście 11.5/12.5.
Od kiedy go kupiłem nie zepsuło mi się nic, aczkolwiek zjeździłem za tym autem pół Polski i jest w stanie idealnym.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.2 16V 147KM 108kW [l/100km]

9,0