Ocena kierowcy - Opel Astra F Sedan

przemko, 12 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Opel Astra F Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1991-1998 - Oceń swoje auto
Karoseria : Niestety trzeba o nią dbać. U mnie jeszcze korozji nie widać, ale wiem że jest to związane z nazwijmy to troską o karoserię. Uzupełnianie odprysków przede wszystkim na masce, dokładne woskowanie przed zimą i mycie wiosną nie powinno być obce dla posiadacza tego samochodu.
Jest to mój pierwszy samochód. Uważam że jest to wybór trafiony. Ja znalazłem zadbany egzemplarz, może trochę więcej za niego zapłaciłem niż wówczas była ich średnia cena ale było warto. Jest to samochód prosty - przez to niewiele rzeczy się w nim zepsuje ;) a jeśli już to koszt naprawy nie zrujnuje budżetu studenta. Auto ma oczywiści jakieś niedociągnięcia, ale który samochód ich nie ma.
trochę mułowaty zwłaszcza w trasie kiedy trzeba wyprzedzać wszechobecne tiry. Poza tym bez zastrzeżeń - części eksploatacyjne są tanie, spalanie moim zdaniem również akceptowalne - w cyklu mieszanym utrzymuje się na poziomie 7,8 - 8,4 l gazu/100km. Mój egzemplarz również nie ma jakiegoś szczególnego apetytu na olej, przez ok 13000km (od wymiany do wymiany) poziom na bagnecie spada z 3/4 do 1/2 stanu - czyli jest to ok 0,25l, co uważam za bardzo dobry wynik. Ponadto przez 3 lata nie zrobiłem nic ponadplanowego w kwestii silnika.
skrzynia biegów, hmm.. no jest i tyle. Moim zdaniem tylko przeciętnie. Mimo że jest dopatrzona (olej zmieniony, żadnych niepożądanych luzów na wodzikach nie ma) niezbyt precyzyjna, czasami problem z wrzuceniem 2giego biegu podczas redukcji, w zimę wyje 4ty bieg (ale nie przejmuje się tym, gdyż u znajomego wyje 5 i na trasie ma gorzej ;) ). Ten typ tak ma.
Tanie w naprawach, nawet bardzo tanie, jednak podobno nie jest jakoś szczególnie trwałe na naszych polskich drogach. Od nowości do obecnego przebiegu 137 000km zrobione: przy 90 000 tuleja wahacza przód, 100 000km łącznik stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych, 114 000km amortyzatory - za to wszytko z robocizną 900 zł. Jeśli chodzi o komfort na drodze to należy pamiętać że nie jest to auto sportowe, układ kierowniczy niezbyt precyzyjny, trochę buja na zakrętach i koleinach.
W każdym kierunku wzorowa, przynajmniej dla mnie. Ponadto auto daje doskonale wyczuć swoje gabaryty.
Wszytko pod ręką. Jedynie na początku nie mogłem znaleźć przycisku do włączenia oświetlenia kabiny ;)
Jeśli wszystko sprawne grzeje ok, nawet w zimę przy ponad -30. W lato zbawienne jest fakt (bo niestety klimy brak), że ze środkowych kratek nawiewy wydostaje się chłodne powietrze. Nie daję 5 ponieważ potrafią parować szyby, szczególnie z tyłu.
ilość miejsca z przodu i z tyłu wystarczająca dla 4 osób (zazwyczaj i tak jeżdżę tylko sam). Bagażnik mimo tego że wożę w nim zapas (butla gazu w kole)jest dla moich potrzeb wystarczający. Zresztą to nie jest ciężarówka żeby przewozić jakieś duże gabaryty.
zawieszenie słychać, silnik słychać, to co się dzieje za oknem słychać. Mi to nie przeszkadza. Jedynie można się przyczepić do szumu powietrza powyżej 140 km/h.
jak już wspomniałem wcześniej ceny części są tanie, zakupu takiego auta również nie są duże. Ewentualne naprawy zrobi większość mechaników gdyż nie jest to jakoś szczególnie skomplikowany samochód.
przepalona żarówka w konsoli centralnej za niecałe 2 zł.
póki co odpukać. Jeszcze mnie nie zawiódł :)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

7,7