Ocena kierowcy - Opel Astra F Sedan

Silnik 1.4 Si 82KM 60kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Astra F Sedan 1.4 Si 82KM 60kW 1992-1997 - Oceń swoje auto
Inne : To najmilsze i najbardziej niezawodne auto jakie posiadałem. Białe. Mam go od nowości. Ma już 12 lat i nie mam żadnej motywacji, żeby wymienić go na nowe. Pewny i wierny towarzysz życia. Dożyje pewnie u mnie emerytury. :)
Silnik : Mała trwałość środkowego tłumika.
Od momentu zakupynowego auta, jestem zachwycony jakością i kulturą pracy silnika. Czas i przebieg tego nie zmieniły. Silnik bezawaryjnie ( z wyjątkeim wymiany obu uszczelniaczy wału korbowego) przejechał 147 000 km. Jeżdżę konsekwentnie na Oleju MOBIL 1 i samochód przchodzi coroczne pełne przeglądy. W sumie - silnik, to maleńkie cacuszko.
Nie jestem zachwycony włączaniem 2 i 1 go biegu w czasie jazdy. Niby wchodzą, ale bez łatwości typowej dla biegów 3 do 5.
Nie jestem fachowcem, aby wypowiadać się kompetentnie. Jedno wiem: auto "chodzi za ręką" znakomicie w każdych warunkach. I to pomimo braku wspomagania kierownicy.
Bez zarzutu we wszystkich kierunkach
Dla mnie znakomita. Dużo robię długich tras zagranicznych. Wychodzę z auta niemal zawsze w świetnej formie. Gorzej z żoną (150 cm wzrostu). Pedały w aucie są głeboko, ale tak już jest we wszystich samochodach. W efekcie, dziewczyna siedzi za blisko kierownicy, której nie da się wsunąć głebiej do przodu. A szkoda.
Sama wentylacja i ogrzewanie - bez uwag. Fatalna sprawą w samochodzie, jest brak kontorlki ogrzewania tylnej szyby przy zegarach. Ta ledwo świecąca lampka na wyłaczniku to nieporozumienie.
Ilość miejsca wewnątrz jest wystarczająca. Imponuje duży jak na takie małe auto 500 l bagażnik. Wilelu znajomych, zazdrości mi go zawistnie.....
Do 120 km/h jest dobrze. Potem trochę gorzej. Głosność ogormnie zależy od marki opon. Zimowe chodzą zdecydowanie głośniej.
Jeżdże raczej lekką nogą. Szybko - tylko w dobrych warunkach i staram się mało używać hamulców. W efekcie, auto spala zadziwiająco mało paliwa. Od 4 go roku eksploatacji, nie korzystam z serwisu firmowego. Jest absurdalnie drogi. Mam zaprzyjaźnionego mechanika. Koszty są do 3 razy mniejsze a jakość moim zdaniem - wyższa.
Drobiazgi. Zaczęły tłuc się przednie szyby po otwarciu do połowy. Terkocze dmuchawa, zacina się zamek w drzwiach kierowcy.. Ale auto już trochę przejechało.
Samochód jest bardzo mało usterkowy. A jeśli wystąpią, to są wczesniej sygnalizowane. Słabym punktem samochodu jest środkowy tłumik. Wytrzymuje max 4 lata. Pomijając coroczne, pedantyczne przeglądy połączone z wymaganymi wymianami zużywajacych sie elementów, samochód był w serwisie 6 razy (120 do 450 zł). Daje to sympatyczna średnią 1 niedroga usterka na 2 lata.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Si 82KM 60kW [l/100km]

6,3