: Pomimo faktu, że ma tylko 60 koni i w dodatku jest zagazowany, ma naprawdę niezłego kopa.
: Rdza lubi Ople
Asterkę posiadam od prawie roku i nie zawiodłem się. Poza paroma drobnymi usterkami instalacji gazowej nie miały miejsca żadne poważniejsze naprawy, bo nie było takiej potrzeby. Samochód spełnia swoje podstawowe zadanie, jakim jest przemieszczanie się z punktu A do B, zaś instalacja LPG czyni go jeszcze bardziej ekonomicznym.Nie jest to co prawda poziom BMW czy Mercedesa, ale za naprawdę śmieszne pieniądze możemy się stać posiadaczami auta, które jest niezawodne i tanie w utrzymaniu.
Posiadam wersję z silnikiem 1.4 i muszę przyznać, że ta jednostka mile mnie zaskoczyła. Kultura pracy w moim odczuciu nie powinna budzić żadnych zastrzeżeń, gdyż silnik pracuje cicho i podczas jazdy praktycznie w ogóle go nie słychać.
Skrzynia biegów sprawuje się bez zarzutu. Poszczególne biegi wchodzą lekko i bezproblemowo.
Pomimo 13 lat na karku, samochód wciąż bardzo dobrze się prowadzi nawet pomimo braku abs-u, czy wspomagania kierownicy.
Dzięki naprawdę dużej szybie czołowej nie powinniśmy narzekać na ograniczoną widoczność.
Wygodne siedzenia, dość surowe wnętrze, ale przynajmniej człowiek szybko zorientuje się, gdzie co jest.
O ile do ogrzewania nie mam większych zastrzeżeń (aczkolwiek ze środkowych wylotów powietrza cały czas leci letnie powietrze, co jest uciążliwe szczególnie zimą), tak wentylacja rozczarowuje. Nawet po wymianie filtra kabinowego zdarza się, że szyby parują (jednak nie jest to częste).
Sedan jako wersja nadwozia chyba mówi sama za siebie. Daje to naprawdę pokaźną przestrzeń zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, na uwagę zasługuje też bardzo pojemny bagażnik.
Samochód przez długi czas był głośny, co było spowodowane dziurawym tłumikiem. Po wymianie tłumika początkowego auto zrobiło się naprawdę ciche.
Jak na dość przestarzały już silnik samochód jest wciąż stosunkowo ekonomiczny przy spalaniu ok. 8 l benzyny/100 i 10 l LPG w mieście. Bardzo mało pali w trasie.
Samochód Opel Astra I polecam każdemu, ponieważ za niewielkie pieniądze otrzymujemy niezawodny i tani w utrzymaniu samochód.
Małe drobiazgi są charakterystyczne dla używanych samochodów. Przez ostatni rok wymieniłem dość dużo części, jednak były one śmiesznie tanie.
Na chwilę obecną daję piątkę, bo przez ostatni rok nie wystąpiły żadne poważne usterki.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW