Ocena kierowcy - Opel Astra F Sedan

provayder, 13 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1995
Opel Astra F Sedan 1.4 i 60KM 44kW 1991-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : wiecznie pocąca się uszczelka pod miską olejową
Karoseria : słabe zabezpieczenie antykorozyjne
Auto kupiłem w sumie z przypadku. Szukałem Golfa a znajomy polecił mi Astrę. Pojechałem, obejrzałem i kupiłem. Autko użytkowałem blisko 9 lat i na prawdę złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Auto nigdy mnie nie zawiodło, no może raz czy dwa przy mrozie -15\'C silnik nie odpalił i konieczne było ładowanie akumulatora. Do tego praktycznie brak wyposażenie i dostęp do tanich części zamiennych sprawia, że koszty utrzymania auta są bardzo niskie. Prostota konstrukcji dodatkowo daje możliwość wykonania większości napraw we własnym zakresie. Niestety ciężko znaleźć dobry egzemplarz.
Silnik najsłabszy w gamie dostępnych w Astrze F. 60KM niestety jest zbyt słabe do tego auta. Samotna jazda daje jeszcze jakąś ułudę dynamiki, niestety przy komplecie pasażerów i bagażu każdy manewr wyprzedzania trzeba dobrze przemyśleć. Pojemność 1.4 pozwala na niskie spalanie - w trasie można zejść poniżej 6l/100km a w mieście niestety spalanie rośnie do 8-9l/100km. Prosta konstrukcja i dostęp do tanich części zamiennych sprawiają, że silnik jest na prawdę tani w eksploatacji a do tego bez problemu można go zagazować :)
Dobrze ze stopniowana, idealnie pracująca. Żadnych zgrzytów. Jedyny minus to brak 6-tego biegu. Przy podróżowaniu po drogach ekspresowych i autostradach byłby bardzo wskazany.
Auto idealnie się prowadzi.
Bardzo dobra widoczność we wszystkich kierunkach. Nigdy nie miałem problemu z dojechaniem przodem czy tyłem do przeszkody w miarę blisko bez obdarcia zderzaka.
Wszystko znajduje się w zasięgu ręki, zestaw wskaźników bardzo czytelny, chociaż brakuje kontrolki włączonych świateł mijania.
Auto dość szybko się nagrzewa, bardzo prosta regulacja. Niestety to nie to samo co klimatyzacja.
Miejsca za równo z przodu, jaki z tyłu jest wystarczająco. 4 osoby podróżują komfortowo, a również 3 osoby z tyłu nie narzekają na ciasnotę.
Po przesiadce z malucha byłem na prawdę pod wrażeniem wyciszenia auta. Silnika prawie nie było słychać, a żeby mieć pewność, że wentylator chłodnicy nie jest uszkodzony, specjalnie auto było grzane do 95\'C. Przy wyższych prędkościach nie jest już tak różowo, a jak podróżuje się latem z chociaż lekko uchylonymi szybami to jest makabra. Zdecydowanie brak klimatyzacji w aucie daje się we znaki.
Możliwość uzyskania niskiego spalania, w połączeniu z dostępem do pokaźnej gamy części w niskich cenach pozwala stwierdzić, że auto jest naprawdę ekonomiczne. Do tego montaż instalacji LPG na prawdę może nam ograniczyć wydatki na eksploatację Astry
Auto nabyłem w salonie, gdzie poprzedni właściciel zostawił je w rozliczeniu. Cena była wyższa od rynkowej o co najmniej 2tys. złotych ale było warto.
Praktycznie przez 9 lat użytkowania auta nie miałem jakichś przewijających się drobnych usterek. Dwa razy wymieniałem podświetlenie konsoli środkowej, raz podświetlenie licznika, 2 lub 3 razy żarówkę przedniego reflektora. To jak kropla w morzu :)
Do poważnych usterek mogę zaliczyć wydmuchniętą uszczelkę pod głowicą i pęknięcie tylnej sprężyny. Reszta to typowe wymiany elementów związanych z eksploatacją auta. Generalnie auto nigdy mnie nie zawiodło.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

7,5