Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

bryko, 17 lat temu
Silnik 1.7 TD 82KM 60kW
Rok produkcji 1991
Opel Astra F Kombi 1.7 TD 82KM 60kW 1991-1998 - Oceń swoje auto
Dość ciekawe auto, na plus na pewno duża przestrzeń ładunkowa, fajny wygląd, elastyczny silnik i dobre zawieszenie. Minusy to brak schowków i spalanie. Wg mnie samochód na krótkie trasy dla ludzi potrzebujących dużej przestrzeni ładunkowej.
Naprawdę fajny motorek, niby tylko 1,7 ale elastyczny. Mógłby być nieco cichszy i mniej paliwożerny.
W "górę" wszystko OK, niekiedy problem z wrzuceniem 2 przy redukcji.
Fajne zawieszenie, dobrze współgrające z 16 calowymi kołami.
Mam wersję kombi, widoczność jest ok - zarówno do przodu jak i w lusterkach.
Żle, niestety :( To największy problem Astry. Brak schowków i uchwytów chociażby na kubki jest irytujący (zwłaszcza w dłuższych trasach), nie ma nawet gdzie puszki napoju postawić. Poza tym trochę ciągle muszę regulować intensywność podświetlenia tablicy rozdzielczej, jak dobrze jest w nocy to w dzień nieczytelne. Na przednich fotelach pod koniec 5-6 godzinnej trasy zaczynają dawać znać o sobie plecy.
Dobrze, nagrzewa się jak na diesla przystało (czyli nie za szybko) ale za to później trzyma temperaturę dość stabilnie. Klima wystarczająca.
Pasażerowie z przodu - OK, pasażerowie z tyłu - nieco gorzej ale da się wytrzymać. Przestrzeń bagażowa w wersji kombi - REWELACJA!!!! Przewoziłem dwa duże fotele lub szafę ubraniową :)) Tego oczekuje się od kombi.
Trochę słychać silnik i niestety szum wiatru, przez pewien czas gwizdała mi obudowa lewego lusterka ale jej przeszło
Silnik bardzo wrażliwy na styl jazdy, przy spokojnej jeździe spala ok 5.5 l/100 na trasie. No i niestety bierze trochę olej, więc trzeba dolewać. Dużą zaletą są przeglądy robione co 30tys km.
Na razie nie ma uwag
Na razie nie ma uwag