Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

lucasos, 12 lat temu
Silnik 1.8 i 90KM 66kW
Rok produkcji 1992
Opel Astra F Kombi 1.8 i 90KM 66kW 1991-1994 - Oceń swoje auto
Silnik : palił nawet w najwieksze mrozy czy trzeba czegoś wiecej?
Jesli będe kupował inny samochód w nowszym roczniku to na pewno rozważę astre.
Silnik to wielka zaleta tego samochodu.Kupiłem go za 1400 zł i nie żałuje swojego wyboru.Miał mi służyć do pracy i trzeba przyznać że jest to najlepszy wybór. Silnik nie jest może bardzo dynamiczny ale ludzie on ma 90 koni, a nie dwieście jak omega którą jeździłem.Oleju dolewam około litra na 5000 km ale to dlatego że mam wyciek spod uszczelki pokrywy zaworów. Jeśli ktoś ocenia astrę negatywnie bo kupił po remoncie który był źle zrobiony to naprawdę jest to śmieszna opinia.Widać że taka osoba nie ma zielonego pojęcia o samochodach.Samochód przyspiesza w 13 sekudn do setki, a w ile miał przyspieszać?Jak jest za wolno to kup sobie człowieku omegę 211 koni na manualu to będziesz mial 8 sekund
jak zobaczyłem że to automat to się przeraziłem. Stwierdziłem że jak się kupuje samochód prawie po cenie złomy to można zaryzykować i tak sie stało. W mieście bardzo dobrze sie spisuje, tryb sport działa bardzo dobrze.Zapewne kolejny samochód jaki kupie będzie miał również automat.
Tu jestem zaskoczony bo jeździłem kiedyś astrą 1.4 i ona przy 110 na godzinę przy lekkim wietrze ledwo się na drodze trzymała. W tym przypadku wchodzę w zakręty nie przecinają ich jak niektórzy niedorozwinięci kierowcy z dużymi prędkościami. Co ciekawe samochód nawet załadowany pod sufit trzyma się rewelacyjnie drogi.
Widoczność jest bardzo dobra jeśli ktoś jeździł samochodem kombi. Poprzednio jeździłem omegą w kombi także astra to przy niej zabawka.
Nie zawiele jest przełaczników także nie ma problemu żeby czegoś szukać. Podstawowe wyposażenie jest w zupełności wystarczające dla mnie.
Nie mogę narzekać w zimę nie zmarzłem, a latem pot po tyłku mi nie leciał.Na pewno klimatyzacja byłaby lepsza ale przy tej mocy mogłoby się to źle skończyć.
Z przodu nie ma poduszki dla pasażera i dzięki temu miejsca jest o wiele wiecej niż w omedze. Samochód ogólnie duży i przestronny.
Do 100 km/h nie jest źle ale ten samochód to nie jest demon prędkości także tyle wystarcza żeby spokojnie się poruszać w ciszy i spokoju. szału nie ma ale nie ma eis co spodziewać bo samochodzie tej klasy.
Pierwsza jazda na automacie pod obciążeniem z ładunkiem to prawie 15 litrów gazu.Ogólny szok ale jak widać trzeba się przyzwyczaić do jazdy. Obecnie jeżdżę około tysiąca kilometrów tygodniowo i średnie spalanie trasa miasto 9-10 litrów gazu.Na trasie najmniej udało mi się przy 80km/h osiągnąć 7 litrów gazu.Od stycznia samochód przejechał 17 tysiecy kilometrów.Do tej pory wymieniłem klocki hamulcowe za 45 zł.
za 1400 zł lejesz paliwo i jedziesz.Osoby które mają o wiele droższe samochody nie zawsze mogą sie pochwalić takim wyczynem.
W tym samochodzie nie ma elektroniki, ani elektryki także nic sie nie psuje.Lejemy gaz i jedziemy dalej. nic wiecej nie jest do szczęscia nam potrzebne
Obecnie odpukać nic sie nie dzieje mimo że samochód był bardzo tani i nie spodziewałem sie po nim cudów. jeżdże nim bardzo dużo i na razie nic

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 90KM 66kW [l/100km]

10,0