Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

diddymos@o2.pl, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 71KM 52kW
Rok produkcji 1994
Opel Astra F Kombi 1.6 i 71KM 52kW 1993-1996 - Oceń swoje auto
Opel Astra w założeniu był zwykłym samochodem dla zwykłych ludzi. Nie powalał na kolana, był nudny i w żaden sposób się nie wyróżniał. Po 10 latach pozostał taki sam i to jest jego największa zaleta. Nikt go nie kradnie, mało kto go zazdrości, a on jeździ i to całkiem skutecznie. Przy tym kosztuje niewiele tak przy zakupie jak i eksploatacji. Gorąco polecam ludziom nie szukającym ekstrawagancji a sprawnego środka transportu oczywiscie o ile (jak już wspomniałem wcześniej) posiadają zaznajomionych mechaników.
Silnik jest słaby, może zbyt słaby. hmm punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tak wiec z astry 1,6 rajdówki to my nie zrobimy. Silnik nie ciągnie wiec o przyjemności z przyśpieszenia też należy zapomnieć. Jednak zasadnicza wiekszość społeczeństwa oglądająca się za podstawowymi jednostkami napędowymi natknie się na astrę 1,6 8V (71KM) i się nie zawiedzie. Silnik jest bardzo elastyczny i do spokojnej jazdy zupełnie wystarczy. Zawalidrogą nie będziemy. A niewyżyłowana jednostka i jej prosta konstrukcja przy przebiegach 10-letnich pojazdów to jest bardzo duży atut.
Skrzynia haczy czasem bardziej, czasem mniej ale z reguły. Ja mam problem z pierwszym i drugim biegiem. W 10 letnim golfie z podobnym przebiegiem biegi chodzą dużo lepiej
Układ jezdny jest prosty ale skuteczny. Nie pozostawia ogromnych marginesów bezpieczęństwa ale nie ma po co bo samochód tłumi sportowe ambicje u podszewki silnikiem i skrzynią biegów. Poza tym układ jezdny jest wystarczająco komfortowy i trwały
Jeżdzę kombi. widoczność we wszystkich kierunkach jest idealna. IDEALNA
Wszystkie potrzebne wskażniki i przełączniki są tam gdzie być powinny. Nie za bardzo rozumiem co to znaczy intuicyjnie wyczuwać gdzie znajdują się przełączniki czy dzwigienki jednak każdy kto jeździł jakimkolwiek samochodem wsiądzie do astry i odjedzie i bedzie wiedział gdzie co jest. No może poza oświetleniem kabiny i ogrzewaniem tylnej szyby. W kabinie poza tym jest sporo schowków
Wentylacja czasem jest niewystarczająca, ogrzewanie skuteczne i szybko działające. Brakuje klimy jednak nie jest to wada samochodu
Ponoć przestrzeń jest spora. Ja twierdze, że jest taka jak w autach konkurencyjnych, czyli kompaktach. Z przodu wystarczająca, z tyłu ciasno. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - mam 188 wzrostu i niezwykłem nazywać matiza autem rodzinnym (rzekłbym nawet, że ma nadwozie z dużym trudem jednoosobowe). Wielkość bagażnika w kombi - hmm bez komentaża aczkolwiek za krótki by dwuosobowy materac rozłożyc.
Przyzwoite jest wyciszenie i tu chciałem zaznaczyć, że astra posiada bardzo dobre standartowe nagłośnienie. Nagłośnienie jest tak dobre, że pobudza apetyt na jeszcze lepsze, które niestety wymaga wyciszenia wnętrza. Wicemistrz caraudio (kolega) zaproponował abym swoje car-audio w wesji oszczędnościowej (znaczy sie 5000 zł lekką ręką - znaczy się mocno pseudo oszczędnościowe ale proste) oprzeć na standardowych głośnikach co chyba najlepiej swiadczy o ich możliwościach.
Astra mi od samego początku paliła dużo. Dużo wiecej niż mówią papiery i opinie innych użytkowników. Jednak wychowałem się w domu gdzie mawiano że 1,6 pali dyche i jak nie pali dychy to to nie jest 1,6. Więc ja mam astrę 1,6 palącą 10 gazu. Spalanie: trasa 8,0, miasto zimą 10,5-11,0 (nadwozie kombi, opony 195). Co do cen przeglądów czy napraw - żeby zrozumieć trzeba zacząć jeździć oplem lub vw
Dobry i tani lub tani i dobry. No normalnie produkt TESCO
Drobiazgi psują się baaardzo często. Jeżeli wiec czytelniku chcesz zostać posiadaczem astry powiedzmy 10 letniej to najpierw przewertuj spis numerów w telefonie w poszukiwaniu mechaniko-elektryków tanich i dobrych i szybko zastanów się jak bliskie związki cię z nimi łączą gdyż wkrótce poznacie się lepiej żeby nie powiedzieć bardzo dobrze. Tak wiec mechanik ten nie musi posiadać komputerów i innych bardzo specjalistycznych narzędzi jednak wymagane jest aby posiadał garaż z kanałem, kilka kompletów kluczy i miał słabość do piwa (wiekszość da się naprawic za dwa browary). Jeżeli jednak nie posiadasz znajomego mechanika to użytkowanie opla może kosztować niemało. Gdyż ceny części zamiennych (które w niektórych wypadkach sa tak niskie że az śmieszne) to nie wszystko. Skąd wiec dobra ocena? - ja mam znajomego mechanika
jak dotąd nie zaobserwowano
Opel Astra F Kombi