Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

Silnik 1.6 i 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Astra F Kombi 1.6 i 16V 100KM 74kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Inne : niezawodność, rzadko się psuje.
Auto jest bardzo solidne, przestronne i niezawodne. Mógłoby nieco mniej palić i nie spalać tyle oleju silnikowego. Dosyć słaby lakier - łatwo się rysuje. Ma bardzo duży bagażnik. Świetnie się sprawia na długich trasach. Łatwo się wyprzedza przy dużych prędkościach.
Nie mogę narzekać. Trochę szarpie jak przyspiesza się po hamowaniu silnikiem. Porządna moc dopiero na wyższych obrotach. Wydaje mi się, że lepiej przyspiesza ze 140 do 160 (km/h) niż z 60 do 80.
W zasadzie żadnych problemów, chociaż ostanio jest trochę zawilgocona.
Wymieniałem tylko tylne amortyzatory i jeden łącznik stabilizatora. Zawieszenie twarde, ale wydaje się porządne i stabilne.
Widoczność jest świetna, zwłaszcza do tyłu - duża szyba w tylnych drzwiach.
Przydałoby się więcej małych schowków.
Przy ulewnych deszczach łatwo przemaka filtr kabinowy co powoduje parowanie szyb.
Jak na tę klasę jest bardzo przestronne.
Chałas jest nieprzyjemny dopiero powyżej 120 km/h
Spalanie dość wysokie, dlatego mam gaz. Benzyna: miasto do 10, trasa od 7,5 (<120 km/h) do 8,5 (ok. 150 km/h) LPG: miasto do 12, trasa od 8,5 (<120km/h) do 10 (150 km/h) Ceny przeglądów i napraw w nieautoryzowanych serwisach całkiem znośne.
Za te pieniądze to samochód jest naprawdę dobry.
po 120000 uszczelka pod pompą wody, po 140000 km przełącznik kierunkowskazów, po 150000 km łącznik stabilizatora, żarówka podświetlenia panelu wentylacyjnego, po 169000 linka od sprzęgła
W zasadzie nigdy mnie nie zawiódł. Tylko raz nie zapalił, bo wysiadł (po 10 latach) akumulator. Od paru lat pali dosyć dużo oleju (1l/4000 km), co chyba oznacza, że trzeba wymienić uszczelniacze zaworów. Moc jednak nie spada.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 100KM 74kW [l/100km]

8,6