Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra F Kombi 1.6 i 16V 100KM 74kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Bagażnik, za te pieniądze - super.
Układ elektryczny : awaria linki od prędościomierza - wyświetla bład 0500 i przestawia auto w tryb awaryjny
Przeniesienie napędu : problemy z mechanizmem wybierania biegów, z czasem pojawiają się spore luzy
Inne : Bardzo często \"pada\" termostat
Auto kupiłem \"na szybko\" po poważnej awarii poprzedniego i dziś żałuję bo za te pieniądze mogłem kupić coś bardziej solidnego i z pewnością bardziej oryginalnego niż Astra. Wysokie koszta spalania rekompensowane są w pewnym stopniu przez tanie części i proste naprawy.
Chyba najgorszy silnik 16V jaki widziałem. 100 KM to ma chyba tylko w papierach.. Wiem że silniki 16V lubią \"kręcenie\" ale tutaj to już lekka przesada, do 3500 obr/min jest niesamowicie powolna... Kultura pracy i zużycie oleju również pozostawiają wiele do życzenia. Krótko mówiąc jeśli Opel to tylko 8V ( ewentualnie diesel )
Równie źle jak w przypadku silnika. Skrzynia ma krótkie przełożenia i nadaje się tylko do jazdy w mieście bo w trasie 120 km/h przy 4000 obr/min na 5 biegu to istna męczarnia. Sam mechanizm wybierania biegów z wiecznie cieknącym wybierakiem skutecznie hamuje jakiekolwiek zapędy do ostrzejszej jazdy i szybszej zmiany biegów.
Niezaprzeczalną jego zaletą jest prostota konstrukcji. Zrobiłem remont przedniego i tylnego zawieszenia bez pomocy warsztatu, we własnym zakresie... Niestety na seryjnych nastawach auto jest stanowczo za miękkie i dosyć niepewnie prowadzi się przy większych prędkościach. Jak na kombii to całkiem nieżle jeździ \"na pusto\". Nie ma efeku \"konika polnego\" ;)
Niektórzy narzekają na zasłaniające widoczność słupki, lecz ja nic takiego nie stwierdzam. Duże lusterka zdecydowanie na plus.
Wszystko pod ręką tam gdzie tego potrzebuje. Świateł przeciwmgielnych nie używam aż tak często aby narzekać - wzorem innych - na zasłaniającą ich przełącznik kierownicę. Jedyny minus to brak możliwości otwarcia bgażnika od wewnątrz.
Nagrzewa się szybko ale to i tak nie pomaga w walce z parującymi szybami. Dodatkowo ze środkowego nawiewu ciągle leci zimne powietrze bez względu na ustawienia.
Jeżdzę zwykle sam i nie narzekam choć fotele do wygodnych z pewnością nie należą. Za to bagażnik w wersji kombi jest po prostu SUPER :)
Kiepsko, szumi wiatr, szumia opony, szumi spod szyberdachu, brzęczą drzwi i klapa bagażnika. Taki urok taniego auta. :/
Zużycie paliwa jest masakrycznie wysokie jak na taki silnik. 11 litrów w mieście i ok. 9 w trasie to wynik który osiagałem w BMW 520 E34
Drobiazgi psują się bez przerwy, na szczęście ich usunięcie kosztuje niewiele i zajmuje zwykle jedno popołudnie. Z ostatnio zanotowanych: - rozsypała się pompka spryskiwacza - wyciek spod obudowy wybieraka - wyrobiona guma na drążku zmiany biegów - przepalające się bez przerwy żaróweczki podświetlenia - opadające drzwi a to tylko z ostatniego miesiąca...
Usterka która prawie unieruchomiła mi samochód była... uwaga... zerwana linka od prędkościomierza. Astra dosłownie \"oszalała\" po jej zerwaniu. :O Oprócz tego jeszcze uszczelka pod głowicą...
Opel Astra F Kombi