Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

valve, 21 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1998
Opel Astra F Kombi 1.4 i 60KM 44kW 1991-2002 - Oceń swoje auto
Chciałem dać ocenę "doskonale" dla tego samochodu co w klasie Compact-ów prawie się asterce należy. Jednak drobne usterki, których nie powinno być a które wkurzają mnie dość często spowodowało, że tą ocenę zaiżyłem. Pomijając te "drobiazgi" jest to bardzo dobry samochód. Po pierwsze: Przystępne koszty zakupu i niska utrata wartości po zakupie auta używanego. 2. Niskie koszty eksplatacji i części zamiennych. 3. Niezły komfort jazdy, wygodne wnętrze i bardzo pojemny bagażnik (posiadam sedana) 4. Łatwość obsługi - prosta budowa sprzyja szybkiej i wygodnej naprawie 5. Ergonomia, przestronność i wygoda. Kilka wersji nadwozia - Combi, sedan, hachback 3/5d, cabrio - do wyboru do koloru 6. Nadal ładny wygląd i atrakcyjność nadwozia
czasami po nagrzaniu ma nierówne obroty, no i trochę za słaby. Przynajmniej poj 1.6 lub 1.4 16v
zdarza się, że wsteczny "haczy"
zawieszenie trochę za sztywne a przez to mniej komfortowe. Ale w zakrętach za to trzyma się bardzo pewnie.
Szeroki przedni słupek trochę ogranicza widoczność
Deska rozdzielcza przejrzysta, przełączniki w zasięgu... cóż wszystko ok
Ogrzewanie może być ale miałem samochody z lepszą wentylacją, w których podczas jazdy w deszczu szyby nie parują!
Przestrzeń dla kierowcy ok. Mam 190 cm i się mieszczę:-) Gorzej ma pasażer za mną
Wyciszenie rewelacja. Przy 140 słychać tylko szum powietrza, spoko się rozmawia i słucha radia (no wtedy już jest od tego głośno)
Niskie zużycie paliwa (miasto ok 7/100, trasa poniżej 6/100) nie szaleję bo nie ma czym a i przez to nie zakładałem gazu - duży koszt instalacji no i szkoda silnika a poza tym co by zostało z tych 60KM?. Kolejny DUŻY "+" to ogólodostępność i niski koszt części. Podsumowując, jest to jeden z tańszych samochodów w kategorii eksploatacja. MOCNA "5"
Dałbym "doskonale" ale wkurzają mnie drobne usterki elektryki (ostatnio wyminiłem moduł zapłonu co nie było tanie! Awaria ta jest przypadłością podobno tylko Asterek z motorem 1.4 8v i wtedy najlepiej kupić używany moduł od Kadetta 1.4i - pasuje idealnie a nie ma tej wady co w Astrach. Po prostu się nie wygrzewa!) Poza tym układ wydechowy jest podatny na korozję.
Oprócz tego nieszczęsnego modułu wszystko ok.
Opel Astra F Kombi