Ocena kierowcy - Opel Astra F Kombi

Rad-an, 11 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Opel Astra F Kombi 1.4 i 16V 90KM 66kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Silnik : Na pełnym załadunku łącznie z dachem wciąż ma dużo mocy i jest dynamicznym autem. Poradziła sobie nawet będąc w pelni załadowana przejechać przez przeorane pola w Bieszczadach, tam gdzie wjechały tylko 2 inne auta (Pickup i jeep)
Inne : urwałem korek od miski olejowej, był problem bo aluminiowa. ciężko było znaleźć spawacza.
Silnik : pękł pasek klinowy, naprawa była uciążliwa, bo aby się dostać trzeba zdemontować koło
Wspaniałe auto jeżeli potrzebny jest w miarę ekonomiczny,bardzo pakowny i oszczędny kombiak.
Elastyczność silnika jest bardzo dobra i niewiele brakuje do oceny doskonałej. Co prawda pojawiły się u mnie luzy na szklankach przez odgłos pracy silnika brzmi jak diesel, ale na mocy się to nie odbija. Wysoki moment obrotowy i specyfika silnika wymaga zmiany biegów na obrotach 4tys. zaś podczas samej jazdy powinno się unikać trzymania na obrotach poniżej 2tys. inaczej silnik lubi się zamulać. Paliwo złej jakości też potrafi skutecznie odebrać moc pod maską.
Biegi wskakują miękko i pewnie. Nigdy żadnych problemów nie miałem, a auto chętnie poddawało się szybkim zmianom biegów ze R-1-R-1-R-1 w celu wyjechania z zaspy.
Auto fenomenalnie trzyma się drogi i bardzo łatwo wyprowadza się z poślizgów. W kryzysowej sytuacji jej zwrotność zaskoczyła mnie samego, bo udało ominąć się przeszkodę w chwili gdzie starałem się już tylko uciec do rowu.
Wszystko fajnie jedyny mankament to wycieraczki nie dobijające do lewego skraju szyby, przy deszczu zabiera to jakieś 15cm na boku.
Bardzo wygodne auto, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów. Wszystkie elementy bez problemu są dostępne.
Brak zastrzeżeń.
Czasem kierowca trąca pasażera łokciem zmieniając bieg. Ale miejsca jest dużo, nawet z tyłu dla 3 osób.
Daje radę. Podczas słuchania muzyki w zasadzie nie słychać silnika, a bez muzyki praca pod maską nie przeszkadza.
Jak na pakowność i wygodę jest rewelacja. Tani w naprawach, spalanie całkiem rozsądne.
Jeżeli dostanie się w miarę zadbany egzemplarz za 4-5 tys. warto kupić.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 90KM 66kW [l/100km]

7,3