Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Silnik 1.7 TD 68KM 50kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: 5 lat
Opel Astra F Hatchback 1.7 TD 68KM 50kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo male spalanie i niezawodność.
Uważam je za dobre auto dla osoby ceniącej spokojną jazdę.
Samochód kupiłem od pierwszego właściciela przy przebiegu 158000.Silnik jest oszczędny i bezawaryjny ,ale jak dla mnie ma za małą moc i jest głośny powyżej 90km/h.
Skrzynia po przejechaniu 200000 pracuje dosyć ciężko, mam problemy z włączaniem pierwszego biegu.
Auto dobrze trzyma się drogi nawet przy gwałtownym hamowaniu i braniu zakrętów z dużą prędkością. Niestety ma malo komfortowe zawieszenie , mimo wymienionych wszystkich amortyzatorów.
Bez zastrzeżeń.
Wszystko gdzie trzeba, bardzo wygodne fotele nawet przy przejazdach po 1000km.
Grzeje bardzo dobrze.
Dla mnie przy wzroście 182cm miejsca z przodu jest wystarczająco, a z tyłu nigdy nie jechałem
To największy mankament tego auta, dla mnie poziom halasu jest już denerwujący powyżej 80km/h
Średnio pali 5l przy spokojnej jeździe(trasa/miasto) na autostradzie przy 120km/h 6.5l. 350km autostradą i 220km po drodze krajowej, wszystko do 90-95km/h i spalanie wyszło 4.27l/100km Ekonomiczność to największa zaleta tego auta.
Podoba mi się jakość wykończenia, dobre plastiki i nic nie skrzypi, blacha nie rdzewieje. Wydaje mi się ,że auto jest mało usterkowe i tanie w naprawie.Było by dla mnie super jeśli silnik miałby 90KM.
Auto ma obecnie 220tyś. przebiegu. Przez 5 lat przejechałem nim 62tyś. do 200tyś. bez usterek. jak wybiło na liczniku 200tyś. to wysiadł alternator i pompa wspomagania, zaczyna szarpać przy gwałtowniejszym przyśpieszaniu. Ciężko działa 1 bieg.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 TD 68KM 50kW [l/100km]

5,2