Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Jak na tak małe autko samochód ma bardzo dobrze zaprojektowane zawieszenie, nie przenosi większych drgań, jest ciche i poprawia i tak wygodny komfort jazdy.
Karoseria : nadkola tylne i przy wlewie paliwa, karoseria zaczyna rdzewieć
Z autka jestem bardzo zadowolony, byle mi służyło jeszcze kilka lat, to będę bardzo zadowolony.
całkowity brak mocy przy niższych obrotach silnika, dopiero ponad 2 zaczyna się dynamika, w połączeniu z przełożeniem między 3 a 4 biegiem jest niewygodna jazda po mieście. Pali dobrze i równo i udaje się osiągnąć dobre wyniki w spalaniu moje minimum to 800km na pełnym baku w tym ok 450km w trasie.
Wspomniany przy silniku wysoka różnica w przełożeniu między 3 a 4 biegiem różnica ok 1000obr/min bardzo źle sie po mieście jeździ. Na trasie 4 i 5 bieg jak znalazł na 4 da się wyprzedzać 5 jest elastyczna ale przy moim silniku jednak pod górkę należy zredukować bieg.
Na prostej drodze samochód bardzo dobrze się zachowuje, na kocich łbach w samochodzie nie wyczuwam większych drgań. Wspomaganie działa bardzo dobrze i w mieście bardzo dobrze się manewruje samochodem.
Auto daje się doskonale wyczuć, idzie każdy samochód ominąć z wysoka dokładnością co przydaje się na miejskie omijania zaparkowanych samochodów i samego parkowania. Widoczność jest wysoka, jedynie co, ale to chyba w każdym samochodzie przeszkadza mi słupek. w lusterkach widać wszystko i wyraźnie.
Wydaje mi się że w tym aucie jest wszystko pod ręką, każdą rzecz jestem w stanie wykonać nie poruszając się specjalnie daleko lub nie sięgają specjalnie wysoko, nawet by światło w kabinie zapalić nie muszę ręki podnosić. Podoba mi się rozwiązanie światła w schowku i bagażniku, minus jest taki, że nie można zgasić światła w kabinie jak są otwarte drzwi. i kolejny minus to taki, że tylna wycieraczka nie wyciera w sposób ciągły tylko przerywany.
Samochód grzeje dobrze ale dmuchawy mimo tego, że są włączone nie dają sobie rady z parą na szybach, szczególnie jak sie wsiądzie mokrym do samochodu. niekomfortowy nadmuch jest słyszalny nawet na pierwszym biegu, mogłaby być 5 stopniowa regulacja obrotów i pierwszy i drugi stopień powinien być ledwie słyszalny.
Miejsca dużo jest w samochodzie, ale dla siedzących z przodu, z tyłu jest mało jak fotele są cofnięte maksymalnie. bagażnik jak na ten samochód jest duży i pojemny, dzielone fotele są praktyczne.
Jak do tej pory wydaje mi się, że ten samochód jest jednym z najbardziej wyciszonych jakie miałem i jakimi jeździłem.
W mieście zużycie jest wysokie ale nigdy nie przekroczyłem 9ltr/100km w mieszanym cyklu można zejść poniżej 6ltr/100km ale to naprawdę trzeba delikatnie jeździć. Serwisy jakie dokonywałem były nie drogie w sumie po wymianie kilku istotnych rzeczy (osłona piasty, uszczelka pod pokrywą zaworów, filtr oleju i olej pół syntetyk castrol, pasek "klinowy" i klocki hamulcowe) zapłaciłem 400.
Za cenę jaką wydałem za samochód to jakość jest niezmierna w porównaniu do moich poprzednich aut.
jedyne co mnie niemiłego przytrafiło to guma na trasie, ale auto najwyraźniej przygotowane bardzo bobrze i wymiana trwała ok 5 minut.
Nie mam zastrzerzeń

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]