Samochód według mnie idealny. Silnik niby słaby, ale potrafi pokazać pazur. Naprawdę polecam.
Silnik chodzi elegancko, w papierach ma coś powyżej 14 sekund do 100 km/h ale ja wycisnąłem z niego setkę w 11,5 sekundy (z gazem do deski). Rozpędziłem go do ok. 175 km/h i jeszcze mógł cisnąć ale był zakręt i musiałem zwolnić:D Po 3000 obr/ min robi się głośny, ale warto dojść do 5200-5500 choćby dla sportowego brzmienia i dodatkowego kopa (moc maksymalna przy 5200).
Niekiedy trzeba dociskać siłą, niekiedy chodzi jak marzenie. Ale ogólnie wypada dobrze.
Jak dla mnie śmiga się elegancko. Wspomaganie nie jest ani zbyt wrażliwe, ani oporne. Doskonale sprawdza się zarówno na trasie, jak i w mieście... łatwe manewrowanie na parkingu.
Bardzo dobra widoczność jak na auto tej klasy i z tego rocznika.
Wszystko rozmieszczone bardzo dobrze, chociaż - jak u każdego opla - trzeba przyzwyczaić się do kilku elementów znanych z tej marki.
W zimie po 30 sekundach przez dysze nawiwu zaczyna lecieć bardzo ciepłe powietrze... Potrzeba ok. 2min żeby nagrzać wnętrze. Jak na tamte lata oceniam to dobrze.
Bardzo dużo przestrzeni zarówno z przodu, jak i z tyłu.
Silnik słychać, ale naprawde warto.
Jakby nie charakterystyczna dla tego rocznika korozja na tylnych błotnikach i progach oceniłbym jako perfekt. Spalanie 5 na trasie uznaję w tej klasie za mistrzostwo świata. Maksymalnego nie mierzyłem.. wpisałem wartość orientacyjną.
Bezapelacyjnie najlepszy samochód w swojej cenie i w swojej klasie, oczywiście produkcji niemieckiej. Bogate wyposażenie i trwały silnik.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW