Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

max-kar, 18 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1992
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Myśle że mocna piątka, mało jest tak udanych a jednocześnie tanich i prostych autek, które w dodatku mimo swego wieku wciąż się podobają, są ekonomiczne i naprawde dość niezawodne.
Bardzo mile zaskoczony byłem, drobny mankament to termostaty, ale być może to tylko wina mojego egzemplarza.
Bez zastrzeżeń.
Przejechałem nią 230000 km., głównie Polska-Holandia ale i dużo po mieście się tłukłem, nie mam zastrzeżeń.
Naprawde ok, doskwierał mi tylko brak regulacji kolumny kierownicy ( w długich trasach ) ale to szczegół ogólnie bardzo dobrze.
Naprawde ok, jednak w dieslu nagrzewała mi się szybciej ( choć może to wina tych termostatów...)
Ogólnie bardzo dobrze jednak po przejechaniu non stop jakiś 300 km musisz rozprostować kości, z drugiej strony przecież to nie omega...
Naprawde ok nie ma się do czego przyczepić.
Jak na silnik 1.6 byłem bardzo zadowolony. Z tym, że jeżdze ekonomicznie ( tak mi się wydaje ) i często na długich trasach. Spalanie podaje na gazie bo na benzynce nie śmigałem raczej.
Myśle, że za pieniądze, które mamy wydać za astre nie kupi się auta tak mało awaryjnego, tak ładnego i ekonomicznego... kto ma lub miał wie o czym mówie.
Ogólnie ok, denerwowały mnie urywające się w każdą zime końcówki drążka stabilizatora, duże niedociągnięcie konstrukcyjne, ale za to mały koszt naprawy i można to samemu zrobić, poleciały mi pare razy oba termostaty, ale to może wada mojego egzemplarza ( nie wiem ?? ), sposób na tylne ranty ( rdza ) to nadkola i troche biteksy ( wstawiłem reparaturki jak ją tylko kupiłem założyłem nadkola zabiteksowałem i miałem spokój ) po za tym chyba wszystko aha często siada pompa wody ale naprawa jest śmiesznie niska mi padła też pompa wspomagania też koszt regeneracji był niewielki, ogólnie nie dam złego słowa powiedzieć.
Za wyjątkiem wymienionych wyżej nie zauważyłem innych.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

8,3