Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

navigator@space.pl, 21 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1993
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Nieźle, rzekłbym b. dobrze, uwaga na korozję nadkoli tylnych.
Troszke problemów z uruchamianiem na zimno, tak jakby rozrusznik dość wolno kręcił(to nie wina akumulatora), poza tym elastycznosc odpowiednia, ladnie sie wkreca.
Problemy z tego co widac z I i II biegiem zwlaszcza na zimno i przy redukcjach - "ciężko wchodzi"
Dobrze trzyma początkowo narzekałem na poślizgi do czasu... zmiany opon z Fuldy na dębicę (serio!!)
el. lusterka z podgrzewaniem się przydają, widoczność ok, wada: lusterka w tym modelu się nie składają.
Wszystko na miejscu i pod ręką.
Szkoda że tylu "astrowiczów" narzeka na parowanie szyb - ja także - po deszczu, czy po wyjechaniu z myjni. Szkoda że wentylator jest 3 biegowy (w nowych 4)
Jak na tę klasę auta zdarzało mi się jeździć z 5 dorosłymi osobami i było nieźle.
Bez zastrzerzeń, po tym przebiegu troszkę trzeszczą plastiki, ale chyba mają prawo
Nie mierzę ale nawet przy ostrej jeździe średnio 8 litrów
za tę cenę coś takiego? nie sądzę. w tych latach inne marki z segmentu nie prezentowały się zbyt dobrze.
Ogólne narzekanie na firmę delco... silnik wycieraczek zimą się uszkodził z uwagi na nieszczelność( dostała się do środka woda i pękł magnes blokując wirnik), alternator - będę już po raz drugi wymieniał łożysko bo wyje, uszkodzenie napinacza paska wieloklinowego (plastikowe kółko - zatarło się łożysko topiąc plastik), kopułka w środku pokrywa się dziwnym białawym nalotem, który potrafi blokować przeskok iskry. aa i dodatkowo wyłącznik świateł awaryjnych.oświetlenie tablicy.. cięzki dostęp.
hmm.. chyba jedynie ten napinacz paska. i ogólnie wycieki oleju. aa i jedna sprawa uszkodzenie przewodu zasilającego komputer - dobrze że mam bardzo dobrego znajomego auto elektryka - siedział nad tym całą noc podejrzewając komputer, potem okazało się że uszkodził się przewód (uszkodzona izolacja przewodu biegnącego w peszlu pod maską - i przekorodowanie przewodu - znow delco!)
Opel Astra F Hatchback