Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Rok produkcji 1993
Okres użytkowania: 5 lat
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Ogólna wytrzymałość. Oczywiście nie kupiłbym \"eFki\" jeszcze raz teraz - co nie zmienia faktu, że nie żałuję zakupu jakiego dokonałem te kilka lat temu. Obecnie rozglądam się za Astrą II lub Zafirą.
Karoseria : Dolne ranty drzwi, progi, okolice wlewu paliwa
Jeśli chodzi o sam samochód, jest dobrze - naprawdę jestem zadowolony z tego wozu. przejechałem nim prawie 100 tysięcy po każdym możliwym typie polskich dróg - i tylko mocy brak, bo połowa tych koni co pod maską powinny być już zdechła.
Po takim roczniku nie można się spodziewać super rewelacji - na A4 wjazd na górę św. Anny niejednokrotnie kończy się ciągnięciem na 4tym biegu, szybkie wyprzedzanie raczej nie wchodzi w grę - ale silnik za to prawie bezawaryjny.
Bardzo wygodnie się steruje biegami, \"wajcha\" trzyma się mocno i nie trzeba machać, żeby znaleźć właściwy bieg
Potrafi pociągnąć tyłem, ale to zależy od stylu jazdy itp. Drogi trzyma się dobrze, przy 150 km/h nie muszą szukać włącznika skrzydeł.
Kilka razy zaskoczyło mnie martwe pole w lusterkach zewnętrznych - szczególnie przy szybszych manewrach. Poza tym jest prawie bardzo dobrze.
Deska rozdzielcza intuicyjna, choć wyłącznik grzania tylnej szyby mógłby być inaczej zrobiony - nie raz okazuje się, że szyba się grzeje - a na zewnątrz 30* :)
Samo grzanie super - w zimie ciepło z nawiewów leci już po kilku minutach jazdy, za to w lato gorąco, ciężko auto schłodzić (brak klimy...). Ze środkowych nawiewów ciężko uzyskać ciepło, nadmuch na nogi też coś nie teges.
Wnętrze wygodne, choć nieco ciasne, jeśli jedzie kilka osób masywniejszych :) lub w kurtkach zimowych.
Powyżej 110 km/h robi się głośno, ponad 130 km/h już trzeba rozmawiać mocno podniesionym głosem.
Ogólnie tanie autko - trafiłem dobry model. Aktualnie spalanie na poziomie 9l LPG/100km - silnik latka ma, a ja ciężką nogę raczej - zdarza się pociągnąć i 5000 obrotów przez dłuższą chwilę.
Wiadomo - auto prawie \"bezcenne\" obecnie - ale jeśli się trafi na dobry model, tak jak ja, to nawet teraz mój rocznik może długo posłużyć - tylko trzeba zadbać o nie nieco staranniej.
Opadają szyby, wykoślawiła się tylna półka, podłoga w bagażniku to szmata, a przydałoby się coś twardszego. No i oczywiście - opel gnije.
W zasadzie autko przez 5 lat stanęło na drodze tylko dwa razy - raz padły świece, raz palec i kopułka rozdzielacza (jeśli dobrze pamiętam)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

8,4