Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Mimo wszystko silnik bo jest ekonomiczny.
Karoseria : Rdza na tylnych błotnikach i wlewie paliwa- zmora wszystkich oplów astra
Silnik : przy tak starym aucie uwaga na alternator i wycieki oleju!
Układ hamulcowy : Wymieniłem tarcze i bębny jednak po pół roku już są zwichrowane - uwaga na za tanie zamienniki!!
Jest tanio w zakupie i eksploatacji ale w sumie to musiałem dołozyć do niego prawie 3 tys pln żeby wszystko bezproblemowo działało jak należy. Poza tym auto jest w moim odczuciu bez jaj.
Silnik jest nie jest może najmocniejszy, ale dość elastyczny, a przynajmniej takie sprawia wrażenie - jednak przebieg i wiek zrobiły swoje. Dobrze pracuje z LPG.
Bardzo dobrze dostrojona do silnika - nie trzeba często mieszać biegami. Przełożenia wchodzą dosyć gładko i pewnie, jedynie jest czasem problem z R.
Jak dla mnie to za miękko - kieruje sie jak statkiem i o precyzji można zapomnieć, ale są dobre strony - jest naprawdę wygodnie! Jak ktoś lubi miękkość to pewnie dałby 4 gwiazdki.
Widoczność jest dobra we wszystkich kierunkach. Byłoby doskonale, gdyby słupek był przeźroczysty ;)
Wszystko jest pod ręką. To duży plus Astry.
Jest dobrze. W środku szybko robi się ciepło. Minus to częste wymiany filtra kabinowego - jak sie zatka to wentylatorek strasznie rzęzi.
To kolejna mocna strona astry. Jest bardzo dużo miejsca, zarówno z przodu jak i z tyłu. Zwłaszcza z tyłu jest go o wiele więcej i wygodniej niż np. w bezpośredniej konkurencji czyli w golfie.
Jest cicho ale jedynie do 100 km/h. Później już dosyć głośno.
Na LPG jest super. W trasie, a głownie jeżdżę poza miastem, spala 8-9 l/100km. Przy bardzo spokojnej jeździe, gdy podróżuję mogę zejść nawet do 7,5 l/100km. Przy obecnych cenach benzyny jest baaaardzo tanio! W mieście już gorzej bo potrafi wypić i 10 - 11 l/100km. Jeśli chodzi o części to jest bardzo duży wybór tanich zamienników. Poza tym konstrukcja jest prosta i co za tym idzie - obsługa tania.
Jaka cena taka jakość.
Jeżdżę ponad rok, zrobiłem 30 tys km, auto ma 16 lat i już 260 tys, zepsuło się z drobiazgów: żarówka deski rozdzielczej. I tyle. Jednak jak go kupiłem wymieniłem za wczasu mnóstwo pierdół - prawie za 1500 pln No i rdza!!!!
Z grubszych spraw to juz nie jest tak dobrze: padł alternator, poszła uszczelka pod głowicą co zaowocowało uszkodzeniem instalacji LPG. W sumie auto unieruchomiło się dwa razy.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

8,8